Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni

Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.

 

Povestea

 

Bărbatul bănuit de tâlhărie are 28 de ani și locuiește în municipiu. A fost acuzat că pe 11 mai 2018 ar fi smuls lanțul de aur de la gâtul unei femei de 62 de ani.

 

Atacul a avut loc în cartierul Grivița, fiind doi martori care au văzut cum s-a derulat. Aceștia au reținut puține dintre semnalmentele agresorului care era de statură medie și avea un tatuaj pe unul dintre brațe.

 

Tânărul T.A. a devenit principalul suspect, iar la scurt timp Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și instanța au luat măsura de arest preventiv pentru 30 de zile, într-o primă fază.

 

A stat în arest preventiv în perioada 22 mai – 27 august 2018.

 

La finele lunii august, Tribunalul Botoșani – Secția Penală a dispus revocarea măsurii arestului preventiv și punerea sa în libertate.

 

„La momentul când s-a dispus revocarea măsurii arestului preventiv, el era judecat în dosarul de fond, dosarul era în faza de judecată. Subliniez faptul că în faza de judecată s-a folosit de dreptul de dreptul la tăcere, adică de dreptul de a nu da niciun fel de declarație, solicitând audierea martorilor din lucrări”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

Doi martori au văzut totul. Sau nu chiar totul

 

Martorii din dosar au fost audiați de mai multe ori, la Judecătorie dar și la Curtea de Apel Suceava.

 

Nu au putut declara cu certitudine că bărbatul judecat este același cu agresorul din cartierul Grivița.

 

„Au spus faptul că a fost la momentul respectiv, 11 mai 2018, când a fost comisă fapta, o persoană de sex masculin, de vârstă tânără, a sustras un lanț prin folosirea violenței, însă nu a reținut niciunul dintre martori fizionomia celui în cauză. Nici persoana vătămată nu a putut preciza dacă cel în cauză este făptuitorul pentru că niciun moment nu i-a reținut fizionomia și nici alte semnalmente”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Bărbatul de 28 de ani a devenit suspectul principal poate și pentru că avea și alte antecedente penale. Și din cauza tatuajului pe care-l avea pe una dintre mâini. El a negat că a fost cel care a tâlhărit femeia și i-a furat lanțul de aur de la gât.

 

La proces însă, s-a constatat faptul că...

 

„Tatuajul celui trimis în judecată era pe altă mână decât cel al persoanei care a fost văzută la momentul producerii faptei. Singurele probe pe care ei s-au bazat, deși erau total lipsite de concludență, erau declarațiile celor doi martori”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Achitare în dosar

 

Nu au existat nici probe că ar fi amanetat lanțul, el personal sau prin interpuși. Ca atare, pe data de 20 noiembrie 2020, Curtea de Apel Suceava a menținut decizia de achitare pronunțată pe 3 mai 2019 de Judecătoria Botoșani întrucât „nu există probe din care să rezulte infracțiunea”.

 

 

Tânărul a fost achitat și declarat nevinovat, dar a stat închis timp de trei luni. Ca atare, anul acesta a dat în judecată statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, pentru repararea unei pagube generată de privarea sa nelegală de libertate.

 

10.000 de lei luna de pușcărie 

 

Cere o sumă de 30.000 de lei cu titlu de daune morale, ca formă de reparare a acestei pagube.

 

Acțiunea a fost înregistrată la data de 22 martie 2021.

 

Avocatul său a solicitat unității penitenciare componența camerelor de detenție, pentru a chema în instanță foști colegi de celulă, în postura de martori.

 

„A executat măsura arestului preventiv în condiții necorespunzătoare, aspect care va fi în confirmat de către martorii pe care-i vom propune în fața instanței, foștii colegi de celulă, pentru a ne confirma care a fost urmarea produsă la nivel psihic, moral, de încarcerarea aceasta nelegală”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Va prezenta inclusiv probe despre condițiile din detenție, respectiv: „supraaglomerarea camerelor de detenție, la ploșnițe în așternut, la camere mizerabile, neîngrijite, la lispa unor mijloace de ventilație corespunzătoare care să asigure un aer împrospătat fiecărei camere de detenție”.

 

În același timp, după aproximativ trei ani, avocatul susține că adevăratul autor al tâlhăriei a rămas nepedepsit pentru că nu a fost niciodată depistat.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store