Un an de fonduri europene în Regiunea de Nord-Est: Botoşaniul, pe harta celor mai mari proiecte

Deşi noul ciclu financiar european pe Programul Operaţional Regional a debutat în 2014, abia în 2017 au fost deschise cele mai multe linii de finanţare, iar altele vor fi deblocate în acest an. La nivelul Regiunii de Nord-Est, cele mai multe proiecte care au primit fonduri sunt pentru mediul de business, dar cele cu valori mari sunt la infrastructura rutieră.

 

În cele şase judeţe ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est au fost depuse până acum 156 de proiecte europene, dintre acestea 117 fiind ale microîntrepriderilor. Cele mai multe sunt punctate pe harta investiţiilor comunitare la nivelul judeţului Iaşi. Astfel, în zonă sunt în derulare zeci de investiţii în competitivitatea microîntreprinderilor, şase proiecte privind patrimoniu cultural, unul de eficienţă energetică şi un altul privind infrastructura rutieră.    

 

Ultimele două sunt şi cele mai mari ca valoare de finanţare şi au fost depuse de Consiliul Judeţean Iaşi. Astfel, investiţiile la reabilitarea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria“ au o valoare totală de 121,4 milioane de lei, din care valoarea POR este de peste 88,2 milioane de lei. Proiectul de refacere a Axei rutiere strategice 1- Iaşi-Suceava are o valoare totală de 327 milioane de lei, din care fonduri nerambursabile de 299,2 milioane de lei. Acest proiect a fost depus pe axa 6, care de altfel are cele mai mari finanţări.   

 

Un alt proiect depus pe axa 6 de finanţare este cel vizând refacerea drumului Botoşani-Iaşi, proiect contractat la finalul anului trecut de Consiliul Judeţean Botoşani, cu o valoare de 334,3 milioane de lei din care nerambursabil 307 milioane de lei. Acesta este proiectul cu cea mai mare valoare din POR 2014-2020, din lista prezentată până acum.  

 

 Şi Neamţul are un astfel de proiect de refacere a drumurilor dintre Piatra Neamţ- Mărgineni- Făurei- Horia- Ion Creangă- Icuşeşti şi până la limita cu judeţul Bacău. Valoarea contractului este de 144,7 milioane de lei. În timp ce la Bacău, pentru refacerea drumurilor DJ207D, DJ241 şi DJ 241 A a fost contractat un proiect în valoare totală de 184,6 milioane de lei. Proiectul este implementat de Consiliul Judeţean Bacău. De altfel, Bacăul este un alt judeţ cu zeci de proiecte derulate de mediul de business.  

 

Vasluiul are, de asemenea, un proiect câştigat pe axa 6, cea care vizează refacerea infrastructurii rutiere judeţene, conform Adevărul.Valoarea acestuia este de 222 de milioane de lei şi vizează refaceri pe ruta Bârlad -Laza -Cădăeşti. Cu toate acestea, la nivelul judeţului Vaslui sunt contractate până acum doar trei proiecte destinate mediului de business.   

 

La Suceava există numeroase proiecte care susţin creşterea competi­tivităţii mediului economic, iar în această zonă sunt şi trei proiecte pentru promovarea turismului.Cea mai mare valoare este la investiţia din Vatra Dornei, care va beneficia de 14,8 milioane de lei pentru midernizarea infrastructurii din staţiunea balneo-climaterică.

 

Unul dintre cele mai recente proiecte aprobate tot în judeţul Botoşani este cel al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, care a primit finanţare pentru un Centru de zi pentru persoane vârstnice în localitatea Miorcani. Valoarea totală a investiţiei se ridică la 2,1 milioan de lei şi este derulată prin axa 8 de finanţare a POR.   Zece linii de finanţare sunt anunţate în calendarul actualizat al lansărilor de apeluri pe Programul Operaţional Regional 2014-2020 în perioada ianuarie -martie 2018.  

 

În afara Programului Operaţional Regional 2014-2020, autorităţile publice, mediul de business sau organizaţiile non-guvernamentale au şi alte surse de finanţare europeană. Unul din programele cu cele mai mari surse de finanţare disponibile este Programul Operaţional Infrastructura Mare. 

download from google play download from apple store