Un altfel de Crăciun - în oraş, dar nu şi în casele botoşănenilor

 

Crăciunul a trecut, dar se pare că pentru unii botoşăneni acesta nu le-a adus o masă îmbelşugată şi un brad frumos, ba mai mult, i-a făcut să renunţe la obiceiuri pentru o clipă de odihnă. 

Cu toate că oraşul s-a îmbrăcat în straie de sărbătoare, iar magazinele au scos în geam ghirlande şi ilustrate cu Moş Crăciun, în casele unor botoşăneni spiritul sărbătorilor de iarnă nu s-a resimţit. „Amândoi băieţii sunt plecaţi la facultate şi dacă nu sunt ei să mă ajute să fac bradul eu nu îl fac. Anii trecuţi mai luam o crenguţă şi o puneam pe masă, dar anul acesta nu am mai făcut nimic. Mâncare am făcut pentru ca să nu stau la bucătărie de sărbători”, povesteşte Maria, secretară. Alţi botoşăneni au ales să nu facă nici tradiţionala masă de sărbători la care se adună familia. „Eu nu fac brad. Dacă fac brad cumpăr unul adevărat şi nu am bani. Nici masă nu am făcut. E o zi ca oricare alta”, spune Mirel R., pensionar.


"Comportamentul unui bulimic care umple un gol afectiv cu ajutorul mâncării
Una dintre explicaţiile pentru care Crăciunul este resimţit mai mult în oraş decât în casele oamenilor ar putea fi situaţia financiară care a determinat o parte din botoşăneni fie să renunţe la obiceiul de a împodobi bradul sau de a face o masă festivă, fie să ia cu asalt magazinele unde şi-au lăsat o bună parte din salarii. Psihologii explică acest fenomen ca fiind unul condiţionat de situaţia economică, care a pierdut legătura cu sentimentele trăite în această perioadă. „Crăciunul este o sărbătoare a dăruirii, momentul în care ne bucurăm alături de familie împreună cu cei dragi. Contextul social economic este cel care marchează această sărbătoare ce tinde să devină una comercială, a materialului. Uităm semnificaţia cheie, renaşterea sufletească, deschiderea spre divinitate, încercând să cumpărăm linişte, dragoste, prin cadouri cât mai scumpe, mese cât mai bogate, încercând să se compenseze astfel deficitul afectiv. Devine o sărbătoare a extremelor, ori prea mult, ori prea puţin. E comportamentul unui bulimic care umple un gol afectiv cu ajutorul mâncării”, a declarat psihologul Valentina Olaru.
Elsa ŞEICA