Revoluţionarii din Botoşani uşuraţi la buzunare de 10 miliarde

 

La nivelul judeţului Botoşani, 63 de persoane beneficiază de indemnizaţii din partea statului român pentru aportul avut la revoluţia din decembrie 1989. Cel puţin pentru încă aproximativ trei zile întrucât noul an îi uşurează pe mare parte dintre revoluţionari de retribuţiile băneşti acordate de la bugetul de stat.

Astfel, potrivit legii 283 intrată în vigoare în data de 17 decembrie 2011, prin care sunt reglementate o serie de măsuri financiare în domeniul bugetar, plăţile efectuate până în prezent revoluţionarilor sunt eliminate prin articolul 18 care prevede că „În anul 2012, indemnizaţiile prevăzute la art. 4 alin. (4) din Legea recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau care au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, nu se acordă”.
Numărul botoşănenilor care primesc indemnizaţii din partea statului român pentru aportul avut în decembrie 1989 s-a triplat în ultimii şapte ani, de la aproximativ 20 de persoane care beneficiau de astfel de indemnizaţii ajungându-se la sfârşitul lunii iulie a acestui an la 63. Motivul principal îl reprezintă apariţia legii 341/2004, care a lărgit considerabil aria participanţilor la revoluţie ce sunt răsplătiţi de la bugetul de stat. Până la intrarea în vigoare a acestui act normativ statul îi recompensa doar pe urmaşii celor decedaţi, pe răniţii invalizi şi pe luptătorii reţinuţi. Noua lege a permis însă şi luptătorilor cu brevet, care nu au fost răniţi şi cărora nici nu le-au murit rude foarte apropiate, să depună dosar la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor până la data de 1 mai a anului precedent. 40 de botoşăneni care cel puţin teoretic s-au remarcat pentru fapte deosebite în decembrie 1989 au obţinut astfel indemnizaţie din partea statului. Fiecare dintre aceştia primeşte câte 2.020 lei pe lună, sumă din care se reţine doar o cotă de 5,5% pentru fondul de sănătate, în rest nefiind impozitată. Ceea ce înseamnă că pentru cei 40 de revoluţionari după noua lege, statul cheltuieşte anual o sumă de 969.600 de lei, sau dacă vreţi aproape 10 miliarde de lei vechi. Bani care nu vor mai fi direcţionaţi către Botoşani şi după data de 1 ianuarie 2012. (G.E.)