Un om de afaceri vrea să revitalizeze o plantă dispărută în urmă cu peste o jumătate de secol.
În urmă cu jumătate de secol, grâul de Botoșani era o monedă de schimb și se cultiva doar în România. Astăzi, un om de afaceri vrea să-l revitalizeze. Omul de afaceri Gelu Tofan intenţionează să revitalizeze "grâul roşu de Botoşani".
El a declarat, că "grâul roşu de Botoşani", care, în perioada dinainte de Primul Război Mondial şi în perioada interbelică, a reprezentat o monedă importantă de schimb pentru România, va fi cultivat pe suprafeţe mici, urmând ca apoi să fie cultivat în masă.
"Este un grâu performant, este un grâu cu valoare adăugată mare şi cred că pentru noi, pentru judeţul Botoşani, poate fi un element de mândrie. O să începem cu nişte loturi mai mici, după care vom decide succesul comercial, dar, având în vedere că este un soi de grâu cerut la export, mizez foarte mult pe export", a afirmat Tofan.
Omul de afaceri a achiziţionat seminţele din Slovenia şi vrea să înfiinţeze cultura în această toamnă.
Potrivit specialiştilor, grâul roşu de Botoşani era renumit pentru calitatea sa, remarcându-se prin nivelul ridicat al glutenului şi dulceaţa făinii rezultate. Producţia de grâu roşu a fost relativ redusă, de maxim 1.500 kilograme la hectar.
"Grâul roşu se cultiva doar la nivelul judeţului Botoşani şi era o monedă de schimb în urmă cu foarte mulţi ani. Din acest grâu nu se obţin cantităţi foarte mari, dar se pretează la export. Se poate obţine grâul roşu în mod ecologic", a afirmat directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş, citat de Capital
Acest tip de grâu a dispărut în anii '60, când autorităţile au introdus în agricultură îngrăşămintele chimice şi pesticidele.