Sunt deja oficial mai multe decese, câteva ale unor elevi de liceu, puse pe seama acestor substanțe interzise, care se vând la liber pe internet.
Mai periculoși decât etnobotanicele, steroizii și hormonii de creștere au început să facă ravagii printre tinerii care vor să arate ca în reviste.
Printre victime se numără și un adolescent de 17 ani din Botoșani, care a murit în fața blocului, spun reprezentanții Agenției Naționale Anti Doping.
Potrivit Stirileprotv.ro, un tânăr își dorea să arate că Mister Universe, dar fără să lucreze intens 5-6 ore pe zi la sală. A spus că a luat doi ani hormoni de creștere, sperând că își va mări forța și masa musculară.
Consumator: „De la prieteni, de la cunoștințe... piața neagră e foarte bine dezvoltată”
Reporter: „Te injectai, luai pastile?”
Consumator: „Eu le-am folosit pe amândouă. Pastile, după aia injecțiile. La un moment dat devii dependent”
În câteva luni a început să chelească. A renunțat, de frică, abia când un tovarăș de antrenament a suferit un accident vascular. Consuma și el substanțe interzise, sub formă de prafuri și comprimate. Atenție, nu vorbim despre produse vândute legal celor care fac sport.
„Aceste suplimente nu le veți găsi niciodată în sălile de culturism și fitness. Dar pot fi găsite cu ușurință pe internet. Am avut cazuri de deces în țară, un adolescent de 17 ani, din Botoșani. IML-ul a contactat Agenția pentru prelevarea de probe. În fața blocului a decedat tânărul ca urmare a consumului de steroizi metabolici androgeni”, a precizat Gabriela Andreiașu, doctor în biologie.
Chiar dacă substanțele se procură ușor de pe zeci de site-uri, poliția nu poate ancheta în forță cazurile fiindcă, în România, cei care produc și vând hormoni de creștere și steroizi sunt sancționați doar pentru o contravenție. Agenția Națională Anti-Doping a trimis în Parlament un proiect prin care vânzarea de anabolizante să devină infracțiune.
„Sunt convins că am fi avut șanse mult mai mari să-i prindem pe cei care au făcut tot posibilul ca acest tânăr să moară”, spune Cristian Balaj, președinte ANAD.
Reporter: „Asemenea cazuri sunt rarități sau se întâmplă?”
Cristian Balaj, președinte ANAD: „Se întâmplă, pentru că și cauza decesului uneori nu este stabilită exact.”
„Situația a scăpat de sub control. E un prea mare acces la aceste substanțe, mi se pare că autoritățile nu iau în serios problema”, spune Gabriel Toncean, președintele Federației de Culturism.
În 10 ani, numărul capturilor de substanțe interzise a crescut de 16 ori. Agenția Anti Doping și Federația de Culturism organizează seminarii gratuite, pentru cei care lucrează în săli de sport sau vor să facă sport fără riscuri.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL: