Uluitorul dosar medical din jaful interlop

 

Percheziţii, audieri, reţineri, arestări, toate acestea au captat atenţia opiniei publice în ancheta jafului din 28 decembrie 2011. Un aspect mai puţin mediatizat, dar care conţine lucruri cel puţin ciudate, este cel medical din acest caz. Simplul fapt că la mai bine de o lună de zile de la data încasării bătăii Costel Jitariuc încă nu deţine un certificat medico-legal este probabil suficient pentru a înţelege că acest dosar presupune şi elucidarea unor chestiuni de ordin medical.



Medicii de la Iaşi îi găsesc fractură la oasele feţei
Sâmbătă 28 ianuarie s-a împlinit exact o lună de la tâlhăria de lângă Rompetrol. Deşi pare incredibil, nici până la această dată victima agresiunii nu are un act eliberat de Serviciul Judeţean de Medicină Legală (SJML) sau de oricare altă unitate de profil privitor la atacul de la finele anului precedent. Aceasta după un şir de evenimente în urma cărora a ajuns pentru o dublă fractură la cap să i se prescrie mai puţine zile de îngrijire medicală decât pentru o fractură la braţ sau antebraţ. Imediat după loviturile încasate pe str. Petru Rareş botoşăneanul de 41 de ani a ajuns la Unitatea de Primire a Urgenţelor de la Spitalul Judeţean, de unde a fost trimis la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iaşi. Aici este internat pe 28 decembrie şi externat la cerere, a doua zi. În scrisoarea medicală de la plecare se menţionează, printre altele, „pacientul este adus în urma unei agresiuni pentru TCF cu pierderea cunoştinţei” şi „traiect fractură perete lateral sinus maxilar stâng”. Biletul de ieşire este semnat de medicul primar Ion Streltov şi printre recomandări este şi aceea de acordare a unui concediu medical de şapte zile. „Mi s-a spus de la tomograf «vedeţi că aveţi oasele feţei rupte». N-au vrut să îmi dea drumu. Mi-au spus «dacă te simţi rău revii oricând în spital». Trebuia să stau la Neurochirurgie cel puţin o săptămână”, îşi aminteşte Costel Jitariuc. Tot atunci i s-a dat trimitere la secţia de chirurgie maxilo-facială din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Spiridon” Iaşi.



Medicul legist de la Botoşani îi dă 14 zile de îngrijiri medicale
La revenirea în Botoşani, Jitariuc s-a prezentat la SJML întrucât Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) a solicitat eliberarea unui certificat medico-legal. Vasile Isăilă, medic primar de medicină legală în cadrul SJML, l-a analizat şi i-a acordat 14 zile de îngrijiri de specialitate. Totodată, i-a recomandat să meargă la amintita secţie de chirurgie maxilo-facială din Iaşi. Certificatul de la SJML a fost dat poliţiştilor, pentru că ei l-au cerut, şi nu agresatului. Pe 4 ianuarie Jitariuc s-a prezentat la secţia de chirurgie maxilo-facială din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Spiridon” Iaşi. Aici i s-a eliberat un bilet de trimitere către Medicina Legală care confirmă existenţa unei duble fracturi la nivelul feţei. „Fractură planşeu orbital stâng şi de perete lateral al sinusului maxilar stâng”, se arată în actul medical (foto sus) semnat de Violeta Trandafir, medic primar chirurgie orală şi maximo-facială.În acesta se menţionează şi că pacientul „necesită intervenţie chirurgicală pentru redresarea planşeului orbital şi se recomandă internarea, dar pacientul refuză”. Costel Jitariuc a evitat însă operaţia după ce medicii i-au spus că presupune o traumă importantă şi nici nu i-au garantat reuşita: „mi-au spus clar «eu pot să-ţi refac doar osul cum a fost, dar nervul niciodată»”.
Medicina Legală refuză eliberarea unui nou certificat, chiar şi la cererea Poliţiei
A revenit la Botoşani şi s-a deplasat din nou la SJML, unde a solicitat să i se elibereze un certificat medico-legal pe numele său, însă dr. Isăilă nu i-a onorat cererea. „S-a dus la Chirurgie Maxilo-Facială şi i-au dat un document pe care scrie că i-au dat dublă fractură şi necesita intervenţie şi l-au planificat şi i-am spus «dom’le du-te şi fă-ţi aceea şi facem reevaluarea după ce vii cu documentul»”, şi-a explicat refuzul Vasile Isăilă. Acesta a menţionat şi că, atât timp cât de la data emiterii primului certificat starea bolnavului nu a suferit nici o modificare, nu avea nici un rost să elibereze un alt act, acest lucru fiind posibil doar dacă pacientul se opera. Nemulţumit, botoşăneanul tâlhărit s-a adresat poliţiştilor. Aceştia, la rândul lor au solicitat SJML reevaluarea stării lui Jitariuc, însă au avut parte de aceeaşi împotrivire. „A cerut şi Poliţia să fie reexaminat. I s-a răspuns Poliţiei: întrucât nu a rezolvat indicaţiile nu avem ce să reexaminăm. Să meargă şi să-şi facă şi după aceea”, a mai afirma dr.Isăilă.
„N-are la cap, că are la faţă. E ceva cam tras de păr”
Astfel, s-a ajuns în situaţia ca victima jafului să nu deţină nici un certificat medico-legal, iar cel aflat la IPJ să prevadă 14 zile de îngrijire medicală, extrem de puţin în opinia tâlhăritului. “Am vorbit cu medici şi mi-au spus că la o fractură care necesită intervenţie chirurgicală se dau între 25 şi 41 de zile. Cum să dai numai 14 zile la un om care are dublă fractură la faţă? El mi-a dat ca la entorsă, la entorsă se dau 14 zile, mie cu dublă fractură îmi dai tot 14 zile?” a afirmat   În consecinţă, el a solicitat Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani să Costel Jitariuc.fie reexaminat într-un centru universitar. „De ce 14 zile? Pentru că n-aveam motiv să îi dau mai mult decât ce scrie acolo”, a spus dr.Isăilă. Medicul legist susţine că nu a făcut altceva decât să respecte criteriile de acordare a perioadei de îngrijire medicală. “Dar nu-i dublă fractură că nu-i dublă fractură de gambă, că, dacă avea o dublă fractură de gambă, îi dădeam 90 de zile, dar pentru un os malar, ăla nu se dă mai mult de 15 zile decât dacă necesită repoziţionare (…). Dacă spune că e fără deplasare, asta este… Una e să ai fractură de nas, că poate să fie triplă că tot 15 zile iei, osul malar la fel. Sunt nişte criterii care sunt universal valabile şi nu le-am făcut eu, le-au făcut alţii şi pe care le respectăm şi de la care ne putem abate decât în momentul în care există o motivare corectă”, a explicat Vasile Isăilă. Acesta recunoaşte că pentru o fractură la antebraţ, dacă sunt afectate amândouă oase, se pot da şi 60 de zile de îngrijiri medicale, iar pentru o fractură la braţ de ajunge şi la 50 zile dacă nu trebuie operaţie. Una dintre diferenţe ar fi că Jitariuc, „n-are la cap, că are la faţă. E ceva cam tras de păr”.
Zilele de îngrijire medicală sunt de multe ori decisive atunci când se face încadrarea unei agresiuni, libertatea unei persoane depinzând de certificatul emis de un medic legist. Potrivit dr. Isăilă, în acest caz perioada de îngrijire aproape că nu are nici o importanţă. „La ce îi foloseşte? Că e tot aceeaşi treabă, de asta nu înţeleg, de ce e atâta… Fapta e tâlhărie şi la tâlhărie nu contează numărul de zile. Agravantă este tâlhăria cu moartea victimei, aia e cea mai agravantă, dar în rest, nu prea contează numărul de zile la tâlhărie”, ne-a declarat doctorul de la SJML Botoşani. În opinia acestuia numărul de zile ar deveni primordial doar dacă fapta nu ar avea elemente de tâlhărie şi s-ar merge pe vătămare corporală.
„Am o bucată de faţă care încă nu mi-o simt”
În principiu, numărul de zile de îngrijiri medicale acordate de către medicul legist poate fi mai mare, egal sau mai mic faţă de cel al zilelor de internare sau de concediu medical. Medicul legist acordă zilele de îngrijiri medico-legale raportat la leziunile pe care le constată pe corpul celui examinat şi la documentele medicale pe care acesta le prezintă. Aceste zile se acordă după un barem medico-legal în care sunt prevăzute intervale cu zile de îngrijiri medicale pentru fiecare leziune în parte. Certificatul de concediu medical se utilizează la serviciu pe când cel medico-legal se utilizează în justiţie. Ei bine, tocmai acesta din urmă este pentru agresat durerea în acest caz. El are partea stângă a feţei umflată, lucru care poate fi observat uşor cu ochiul liber, dar care este negat de medic, care susţine că „nu a rămas umflat deloc”, şi că faţa „nu e diformă”. Dincolo de formă, sunt însă simţurile lui Costel Jitariuc… „Deci eu am o bucată de faţă care încă nu mi-o simt. Îmi curge nasul acum când e frig afară şi eu nu simt. Şi acum mă dor jumătate de faţă şi jumătate de cap. Tu îţi dai seama ce înseamnă să ai oasele feţei rupte?”
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Botoșăneanul „uşurat” de 37.000 euro scos din spital ca-n filme – VIDEO & GALERIE FOTO
ANCHETELE ANULUI - SEPTEMBRIE : Medic cu salariu de aproape un sfert de miliard