Ţurcanu & Portariuc, aranjamentele şi ilegalităţile prin care îşi fac pilele directori

 

Noua putere din administraţia publică locală a găsit metoda minune prin care să îşi bage oamenii pe funcţii de conducere şi să elimine aproape din start orice tentativă de concurenţă. Nu este tocmai o invenţie, ci o readaptare a aranjamentelor care se practică deseori la licitaţiile publice. Diferenţa este că, dacă la cele dintâi caietul de sarcini se pliază pe caracteristicile firmei care trebuie să câştige licitaţia, la concursurile de angajare a unor şefi la unităţile de stat condiţiile puse participanţilor sunt în aşa fel concepute încât să corespundă aspirantului cu sprijin politic.
Florin Turcanu Ovidiu Portariuc aranjamente la concursurile pentru directori

Drum bun pentru inginerul mecanic de la DJDP

Elocvent este ce s-a întâmplat la concursul organizat de Consiliul Judeţean pentru ocuparea postului de director executiv al Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP). Imediat după câştigarea alegerilor, înainte chiar de a fi învestit, preşedintele CJ Florin Ţurcanu a anunţat că îşi doreşte ca în prima zi de lucru să aibă pe masă demisiile directorilor unităţilor din subordinea CJ. După preluarea mandatului a cerut din nou public demisia câtorva şefi, nominalizându-l şi pe Romeo Caciuc de la DJDP. În câteva zile acesta a răspuns dorinţei lui Ţurcanu, care a şi făcut public că îl sprijină pe colegiul său de partid, Sorin Clim, fost viceprimar de Dorohoi, pentru dobândirea funcţiei. Legea prevede însă că trebuie totuşi organizat un concurs, aşa că a fost necesar a fi bifată şi această etapă. Ca orice astfel de procedură şi aceasta a presupus impunerea unui set de condiţii specifice aspiranţilor. Dat fiind profilul postului s-au trecut „studii universitare de licenţă absolvite cu diplomă, respectiv studii superioare de lungă durată absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă în domeniul ştiinţelor inginereşti, specializarea căi ferate, drumuri şi poduri, construcţii civile, industriale şi agricole ori inginerie mecanică/mecatronică”.
CLICK ŞI VEZI CONDIŢIILE DE CONCURS PENTRU DIRECTORUL DJDP
Sorin Clim director DJDP BotosaniIntroducerea ingineriei mecanice pe lângă celelalte profile care chiar au o legătură directă cu specificul postului s-a dovedit a nu fi tocmai întâmplătoare. Teribilă coincidenţă, tocmai preferatul preşedintelui este cel care se încadrează la studiile cele de pe urmă acceptate de organizatorii concursului. Strategia se dezvăluie în totalitate cu ocazia numirii lui Sorin Clim. După ce a câştigat concursul la care a fost unic participant, pentru a prelua efectiv şefia DJDP, consilierii judeţeni trebuie să ia act de rezultatul examinării, aşa că a fost întocmit un proiect de hotărâre care va fi suspus dezbaterii plenului CJ la şedinţa din 28 septembrie. „Precizăm că dl Clim Alin Sorin este absolvent al Universităţii «Ştefan cel Mare» Suceava – Facultatea de Inginerie Mecanică şi are o vechime totală în specialitatea studiilor de 7 ani şi 4 luni”, se arată în expunerea de motive aferentă proiectului de hotărâre. Dincolo de strania potrivire, oficial concursul a fost unul dificil. „Greu, normal, ca orice concurs, sigur că da, păi la câtă documentaţie, legislaţie a fost acolo. Nu mă aşteptam la anumite subiecte, normal că nu mă aşteptam, mă aşteptam la oricare subiect de legislaţie”, declara Sorin Clim în ziua concursului. Atât de dificil a fost încât, deşi trebuia să aibă loc în vreo trei zile, până la urmă totul s-a încheiat în doar câteva ore.  
CLICK ŞI VEZI PROIECTUL DE HOTĂRÂRE CU STUDIILE LUI SORIN CLIM
Concursul de la DJDP nu reprezintă o excepţie la CJ. De trei luni încoace se întâmplă cam aşa: preşedintele cere demisia unui director, respectivul îi onorează solicitarea, Florin Ţurcanu anunţă omul pe care îl susţine pentru ocuparea postului eliberat, se face un concurs, iar comisia de examinare ajunge la concluzia că persoana sprijinită de preşedintele CJ este cea mai bună dintre toţi pretendenţii. Ca atare, îi dă cele mai mari punctaje, iar nominalizatul preşedintelui devine director.
CITEŞTE ŞI:
Spor de condiţii vătămătoare pentru noul şef de la Drumuri – DOCUMENT cu leafa

Oamenii de cultură excluşi prin „caiet de sarcini” de la Memorialul Ipoteşti

Figura cu studiile a ţinut de minune şi la Memorialul Ipoteşti – Centrul de Studii Mihai Eminescu. Acolo exista de mai multă vreme un post de director adjunct în organigramă despre care inclusiv fostul vicepreşedinte liberal al CJ spunea la un moment dat că are de fapt caracteristicile unei funcţii de director artistic, asemenea celei de la Teatrul Mihai Eminescu, întâlnite de obicei la instituţiile de cultură. Postul fusese înfiinţat după ce conducerea instituţiei revenise lui Miluţă Jâjâie, care este economist de profesie. La un moment dat fusese vehiculat numele fostului director Valentin Coşereanu pentru ocuparea postului, lucru care nu s-a mai întâmplat. Dacă la SC Nova Apaserv SA a reclamat existenţa prea multor şefi, preşedintele Florin Ţurcanu a privit cu totul altfel lucrurile la Memorialul Ipoteşti. Deşi instituţia are de vreo zece ori mai puţini angajaţi decât operatorul de apă şi canalizare şeful CJ a dispus scoaterea la concurs a postului. Surpriză a venit însă la anunţarea condiţiilor. Aspiranţii trebuiau să fie licenţiaţi în domeniile, juridic, economic sau management. Liviu Radasanu director adjunct Memorialul IpotestNici o legătură cu profilul de director artistic anunţat pentru acest post, dar o legătură strânsă cu facultatea de drept absolvită de Liviu Rădăşanu, care trebuia să elibereze postul de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi care ar fi solicitat un alt post de conducere pentru a renunţa la cel de la DGASPC.
CLICK ŞI VEZI CONDIŢIILE DE CONCURS PENTRU DIRECTOR ADJUNCT LA MEMORIAL
În ciuda condiţiilor restrictive impuse de organizatorii concursului au existat patru pretendenţi. Ce a urmat a căpătat chiar accente amuzante. Dănuţ Huţu, fost şi actual director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional a fost eliminat pentru că nu îndeplinea condiţiile de participare. Dublu licenţiat şi cu master în management, bun pentru şefia unei instituţiei care reprezintă practic Ministerul Culturii în judeţ, el n-a putut însă participa la concursul pentru instituţia subordonată CJ. „Eu aveam masterat în management, ei au cerut licenţă. Eu am dublă licenţă, sunt licenţiat şi în istorie, şi în biologie, am şi masterat de management de doi ani. În mod normal, din punctul meu de vedere şi al legii, trebuia să îmi primească dosarul”, spunea atunci Dănuţ Huţu. Un alt aspirant a fost de asemenea eliminat înainte de examenul propriu zis fiindcă ar fi avut o condamnare la… regimul rutier, iar ce-al de-al patrulea a picat la scris şi nu a mai ajuns la interviu. A ajuns în schimb Memorialul Ipoteşti să nu aibă nici un cercetător, absolvent de litere sau altceva de acest gen pe un post de conducere. Aceasta şi după ce, în prealabil, Florin Ţurcanu precizase că, deşi îi cere demisia lui Liviu Rădăşanu, acesta a avut totuşi rezultate bune la DGASPC.
CITEŞTE ŞI:
Director PDL executat, scandal cu cazier pentru un post de șef

Comisii politice de concurs, atentat la bunul simţ

Schema cu anunţatul persoanei dorite pentru ocuparea unui post, organizatul concursului şi câştigarea lui de către cel sprijinit de şeful CJ s-a aplicat mai întâi în cazul administratorului public al judeţului Botoşani. Acesta a câştigat pe 7 august concursul la care bineînţeles că a fost unic participant, după ce pe 18 iunie, la câteva minute de la învestire, Florin Ţurcanu făcuse public că el va ocupa postul. Radu Judele administrator public al judetului BotosanDe altfel, Radu Judele i-a fost alături încă din primele clipe ale mandatului.
Toate aceste lucruri sunt posibile şi pentru că, dincolo de condiţiile de participare pliate pe profilul celui dorit să câştige, organizatorii îşi iau şi alte măsuri de prevedere pentru ca nu cumva să aibă parte de vreo surpriză. Componenţa comisiilor de concurs reprezintă una dintre aceste măsuri. Concursul pentru amintitul post de administrator public poate fi interpretat din acest punct de vedere chiar ca un atentat la bunul simţ. Astfel, preşedinte de comisie a fost numit Gheorghe Sorescu, vicepreşedinte CJ şi vicepreşedinte PNL Botoşani, Lacramioara Socarici director UAMS Sulitaiar ca membri au figurat Viorel Iliuţă, viceprimar de Botoşani şi preşedinte interimar al organizaţiei municipale a PNL, Radu Ţurcanu, consăteanul lui Florin Ţurcanu, pe care acesta anunţase că îl menţine director la Fisc, în timp ce secretar a fost Silvia Simiuşcă, funcţionar din CJ, pentru că trebuia să existe şi aşa ceva în comisie.
CLICK ŞI VEZI ANUNŢUL PENTRU POSTUL DE ADMINISTRATOR PUBLIC
Demn de menţionat este că Radu Judele a fost desemnat în septembrie 2009, la câteva zile după câştigarea preşedinţiei PNL de către Florin Ţurcanu, secretar coordonator al PNL Botoşani, la propunerea actualului preşedinte al CJ. Dar măsurile de precauţie nu se opresc nici măcar aici. Şefii CJ sunt prevăzători până la capăt, iar comisia de analizare a contestaţiilor aferentă concursului pentru postul de administrator public vorbeşte de la sine. Din componenţa acesteia au făcut parte vicepreşedintele social-democrat al CJ Doina Federovici, viceprimarul PSD Cosmin Andrei şi fostul pe atunci director al Administraţiei Financiare Dorohoi, actual director adjunct al Fiscului, nimeni altul decât liberalul Doru Alupoaie.
CLICK ŞI VEZI ANUNŢUL PENTRU UAMS SULIŢA
În aceste condiţii nu mai trebuie să mire pe cineva că ultimul concurs organizat de CJ, cel de director la Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suliţa a fost câştigat de Lăcrămioara Şocarici, soţia patronului de la Europa Group, nimeni alta decât candidata PNL la Primăria Lunca cu ocazia alegerilor locale din acest an.
CITEŞTE ŞI:
Soţia patronului de la Europa Group a ajuns în sfârşit director

Ţurcanu & Portariuc, vânătoare de directori la stat 

Atât la Consiliul Judeţean, cât şi la Primăria Botoşani se remarcă în cele trei luni trecute de la preluarea mandatelor de către Florin Ţurcanu, respectiv Ovidiu Portariuc, o veritabilă vânătoare a posturilor libere de şefi din organigramă. Cornel Hergheligiu director Primaria BotosaniPână ce să creeze cele 2.000 de locuri de muncă promise botoşănenilor în campania electorală edilul şef face angajări pe bandă rulantă în Primărie, răsplătindu-şi prietenii şi oamenii care l-au ajutat în campanie cu posturi plătite din banii contribuabililor. Primarul, doi viceprimari, city-manager, secretar, director la edilitare, director la Direcţia de Servicii Publice, Sport şi Agrement, director economic, toate aceste posturi de conducere nu l-au mulţumit pe edilul şef, care a decis şi scoaterea la concurs a postului de director al direcţiei de dezvoltare locală, care, aşa cum v-am informat la vremea respectivă, a fost câştigată de Cornel Hergheligiu, coleg în PES Activists cu Portariuc, omul care l-a ajutat contabiliceşte în campania electorală.
CITEŞTE ŞI:
 EXCLUSIV : Pila lui Portariuc gata să vină director la Primărie
A urmat postul de şef serviciu management proiecte, toate acestea adăugându-se celor patru oameni deja angajaţi la cabinetul primarului, atingându-se în scurt timp numărul maxim prevăzut de lege. În acelaşi timp, preşedintele CJ a dispus ocuparea postului de director adjunct la Memorialul Ipoteşti şi a celui de administrator public. În unele cazuri angajarea acestor şefi a presupus şi ocuparea altor posturi de secretare sau consilieri de cabinet. Totodată, atât la CJ, cât şi la Primăria Botoşani s-au cheltuit bani pentru renovarea şi amenajarea de noi birouri.

Posturi de şefi ocupate la CJ după instalarea lui Ţurcanu


 INSTITUŢIE POST 
PERSOANĂ
PARTID
 CJ administrator public
Radu Judele
PNL
 SC Nova Apaserv SA
director general
Gabriel Cârlan
PNL
 Memorialul Ipoteşti
director adjunct
Liviu Rădăşanu
PDL
 DGASPC
director adjunct
Dan Şlincu
PNL
 DJDP director executiv
Sorin Clim
PNL
 UAMS Suliţa
director
Lăcrămioara Şocarici
PNL




Legea şomajului călcată în picioare de şefii de la judeţ şi municipiu

Ovidiu Portariuc a promis 2000 locuri de munca pentru Botosani 2 

Dovada supremă a restricţionării maxime a participării la aşa-zisele concursuri organizate de Consiliul Judeţean şi Primăria Botoşani vine de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM). Botoşăneanul a analizat toate ofertele de posturi vacante anunţate de AJOFM de la începutul lunii iulie şi până la începutul lunii septembrie şi a constatat încălcarea flagrantă a legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. „Angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, denumite în continuare agenţii pentru ocuparea forţei de muncă, în a căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora”, scrie negru pe alb la articolul 10 din amintitul act normativ.
CLICK ŞI VEZI OFERTĂ DE LOCURI DE MUNCĂ DE LA AJOFM FĂRĂ POSTURI DE DIRECTORI LA CJ ŞI PRIMĂRIA BOTOŞANI
Acesta nu prevede vreo excepţie pentru CJ sau Primărie, dar în ciuda acestui lucru în toată perioada menţionată dintre posturile de director ocupate la judeţ şi municipiu, unul singur a fost făcut public şi la AJOFM, cel de director adjunct la Memorialul Ipoteşti. Ciudat lucru, acesta a avut parte, alături de cel de la UAMS Suliţa şi cel de director la Primărie, de cei mai mulţi participanţi, patru.
Sergiu BĂLĂŞCĂU