Tulburări digestive în sarcină - CUM le rezolvi

(P) Una din doua femei experimenteaza stari de greata si adesea voma in timpul sarcinii; acestea sunt mai intense dimineata, de unde si numele de „greturile de dimineata” si sunt generate de schimbarile hormonale ce au loc in aceasta perioada; greturile pot fi intensificate la stres, in timpul calatoriilor sau in urma unei mese bogate in alimente picante si cu nivel ridicat de grasimi.

 

Pot fi de ajutor: ● servirea unor portii mai mici si mai dese, intinse pe parcursul unei zile; ● o dieta bogata in proteine si carbohidrati complecși (paine si paste integrale); ● ghimbirul;  ● hidratarea corespunzatoare.

 

Aproximativ 2% dintre femei pot suferi de Hyperemesis gravidarum sau disgravidia, care este o forma severa de greata si voma, insotita de pierderea kilogramelor, dezhidratare si insomnie. Atat mama, cat si bebelusul, pot fi in pericol, asadar se recomanda o vizita la doctor pentru a primi tratament.


√ Arsurile


Afecteaza peste 50% din femeile insarcinate, in special spre finalul sarcinii. Desi nu sunt un simptom al unei afectiuni mai grave, sunt extrem de deranjante si pot fi chiar dureroase. Arsurile sunt cauzate de acidul gastric din stomac ce urca spre esofag si pot fi insotite de senzatia de voma si de un gust acru.


Cum le poti preveni: ● mai multe mese mici si dese, in loc de 3 mese principale pe zi, pentru a preveni senzatia de stomac plin; ● ultima masa sa fie cu 2-3 ore inainte de somn, nu mai tarziu; ● dormi cu capul pe o perna mai inalta, pentru ca acesta sa fie mai sus decat stomacul; ● evita alimentele picante, prajelile, ciocolata, cofeina.


√ Constipația


Peste 70% dintre gravide se lupta cu aceasta problema, explicatia fiind aceea ca tractul digestiv este mult incetinit in timpul sarcinii, pentru a absorbi toate vitaminele si nutrientii necesari dezvoltarii bebelusului. Uterul din ce in ce mai mare exercita si el presiune pe intestine, generand si el intarzieri.


Ce sa faci: ● mananca multe fibre; ● bea cel putin 8 pahare de apa pe zi; ● practica exercitii fizice regulate.


√ Crampele abdominale


Crampele sunt comune in timpul sarcinii si apar cel mai adesea din cauza maririi uterului. Daca sunt totusi insotite de alte simptome, precum sangerarile, este recomandat sa contactezi de urgenta medicul.


Ce poate fi de ajutor: ● o baie calda, relaxanta; ● hidratarea corespunzatoare; ● mai multa odihna și poate un curs Lamaze, din seria celor organizate de Asociația Idei Creative