Transportatorii cer ca legea RCA să fie supusă consultării publice

Parlamentul nu trebuie să grăbească procesul de legiferare a legii RCA, iar proiectul final rezultat în urma dezbaterilor din comisiile de buget-finanţe, pentru industrii, juridică şi comisia pentru transporturi din Camera Deputaţilor ar trebui supus consultării publice, spun transportatorii.

 

La Botoșani zeci de firme de transport în comun sau marfă au participat pe 15 septembrie la acțiunea de protest prin care își aratau revolta vis a vis de prețurile pentru polițele RCA care au explodat efectiv. 


„Considerăm că graba de a legifera un proiect de lege cu impact economic şi social puternic, ce va fi resimţit în mod direct de peste 6 milioane de soferi şi indirect, de către întreaga populaţie a ţării, nu este o masură deloc potrivită în actualul context de instabilitate din acest domeniu. Ne dorim ca Parlamentul să prezinte varianta finală agreată de către cele doua Camere şi să amâne cu o săptamâna-două votul în plen, pentru a da şansa actorilor din piaţă să semnaleze eventuale erori care pot fi corectate”, a declarat Vasile Ştefanescu, preşedinte COTAR.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului privind plafonarea tarifelor RCA a fost publicată luni în Monitorul Oficial, urmând ca îngheţarea preţului primelor de asigurări obligatorii să fie dispusă pentru o perioadă de şase luni, potrivit jurnaliștilor de la ziarul Mediafax.

 

Proiectul conţine şi alte prevederi, printre care faptul că un contract RCA poate fi încheiat şi pe o lună sau multiplul unei luni, că un contract poate fi suspendat la cererea asiguratului dacă are permisul suspendat sau vehiculul este imobilizat şi posibilitatea ca păgubitul să poată fi despăgubit de propriul asigurator, iar acesta să-şi recupereze ulterior banii.