Transplant în premieră cu un botoșănean: Este primul pacient cu diabet zaharat

La Spitalul Parhon din Iași a avut loc ieri o intervenție chirurgicală în premieră pentru unitatea medicală. Potrivit Bună Ziua Iași,  un pacient din Botoșani, în vârstă de 46 de ani, aflat în evidența spitalului încă din anul 2013, când a început dializa din cauza afecțiunilor renale, a primit rinichiul unui donator din Moinești, de la care s-au prelevat organele marți, 29 martie 2016.

 

Premiera pentru medicii din cadrul spitalului consta in faptul ca este primul pacient diagnosticat cu diabet zaharat care a putut fi supus unei interventii de transplant la Iasi.

"Interventia a fost o premiera pentru spitalul nostru. Este primul pacient cu diabet zaharat care a primit un rinichi la noi in spital. De obicei, acesti pacienti erau redirectionati pentru interventie catre centrul din Cluj sau din Bucuresti, insa acum am putut realiza si noi o astfel de operatie. Nu s-a efectuat pana acum, pentru ca era vorba de o complexitate mai mare si pentru a nu aparea probleme, orientam pacientii pentru transplant la celelalte centre din tara", povesteste dr. Ionut Nistor, medic nefrolog si purtatorul de cuvant al Spitalului Parhon din Iasi.

Donatorul, Octavian S., este o persoana din judetul Bacau, in varsta de 44 de ani, care a intrat in moarte cerebrala dupa un accident vascular, iar familia a acceptat in final sa inceapa interventia de prelevare a organelor. Este vorba despre o a doua premiera in caz, fiind vorba despre prima prelevare de organe efectuata la Spitalul din Moinesti, unde s-a deplasat atat echipa de transplant de la Bucuresti, cat si cea de la Iasi. De la donator s-au prelevat corneea, ficatul, tesut, tendon si cei doi rinichi, care au ramas la Iasi. Din pacate insa, inca de la prelevare s-a banuit faptul ca unul dintre rinichi nu va putea fi transplantat, din cauza structurii sale.

"Ambii rinichi au ramas la centrul din Iasi, insa doar unul a putut fi transplantat. Al doilea rinichi era mai mic si nu a putut fi folosit, din motive de anatomie si de structura. Medicii au stiut inca de la prelevare ca este cu probleme", a conchis dr. Ionut Nistor.