Tradiții și superstiţii de Crăciun: Ce TREBUIE să faci ca să ai noroc în noul an

Se spune că de Crăciun dorinţele se împlinesc. Dacă eşti o persoană care crede în semne, ar trebui să ții cont zilele acestea de următoarele superstiții.

 

Mănâncă mere de Crăciun

„Un măr pe zi ţine doctorul departe”, aşa sună una dintre cele mai populare zicale. Ei bine, de Crăciun nu ar trebui să îţi lipsească de pe masă coşul cu mere. Se spune că dacă mănânci mere vei fi sănătos tot anul.

 

Fă un cadou 

Decembrie mai este supranumită şi „luna cadourilor”. E musai să faci măcar un cadou unei persoane dragi, pentru a avea un an prosper.

 

Împodobeşte-ţi locuinţa cu crenguţe de vâsc

O altă superstiție privitoare la noroc spune că, dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul.

 

Vrei să ştii cum va fi vremea de Paşte?

O superstiție populară este legată de vremea din această zi. Astfel, dacă în ziua de Crăciun ninge, se crede ca în cea de Paște va fi vreme frumoasă.

 

Alungă farmecele şi duhurile rele cu usturoi

La fel ca în seara de Sfântul Andrei, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre. Seara, dă-ţi cu usturoi pe frunte, la coate şi în genunchi, să nu se ţină de tine duhurile rele.

 

Spală-te pe faţă cu apa în care ai pus un ban de argint

În dimineațile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Acest lucru se face pentru a respinge bolile în anul următor, dar şi pentru a avea un an roditor.

 

Nu stinge lumânările

Lumânările aprinse în noaptea de Crăciun trebuie să fie lăsate să se stingă singure, pentru a avea un an bun.

 

Pupă-ţi iubitul sub vâsc

În noaptea de Ajun, ia-ţi iubitul şi pupă-l sub vâsc. Astfel te vei asigura că vei mai avea parte de dragoste lui cel puţin până la următorul Ajun.

 

Nu purta încălţăminte nouă

Ai nişte ghetuţe nou-nouţe pe care abia aştepţi să le porţi? Dacă vrei să nu atragi ghinionul asupra ta nu le purta în zilele de Crăciun.

 

Primeşte colindătorii și urătorii!

Ascultă colindele şi răsplăteşte-i pe urători cu niște colaci, nuci, mere sau bani. Cel ce nu primește urători și nu îi recompensează nu va avea în viitor recoltă bună și nici belșug în casă. (Sursa: România Tv)