Tîrzioru a tras tunul cu spitalul : Săveniul rămâne cu spital, Darabani nu

 

Lovitură de teatru în reorganizarea spitalelor. Numeroasele demersuri făcute de primarul de Săveni, pornind de la Ministerul Sănătăţii şi continuând cu prefectul şi preşedintele Consiliului Judeţean au dat roade. Guvernul a adoptat în ultima şedinţă lista spitalelor care vor fi transformate în cămine pentru bătrâni.
Spitalul Saveni
Aceasta include unităţi din aproape toate judeţele ţării, însă marea surpriză este că, în ceea ce priveşte Botoşaniul, apare într-adevăr Spitalul Comunal Truşeşti, aflat şi în proiectul de act normativ făcut public de Cseke Attila în urmă cu o lună şi jumătate, dar nu mai apare şi Spitalul Orăşenesc Săveni. În schimb, în locul acestui figurează Spitalul Orăşenesc Darabani, cel care iniţial trebuia doar transformat în secţie a Spitalului Judeţean „Mavromati” şi în nici într-un caz în cămin de bătrâni. „Probabil va deveni secţie a Spitalului Judeţean, nu are rost să se transforme în cămin de bătrâni fiindcă noi avem deja un cămin de bătrâni în oraş”, declara vineri Relu Târzioru, primarul de Săveni. La puţin timp după ce unitatea medicală din oraş fusese trecută în rândul celor care vor deveni azil edilul şef a făcut un memoriu prin care solicita să se revină asupra intenţiei. El a obţinut semnăturile lui Cristian Roman şi Mihai Ţâbuleac şi l-a dus ministrului Sănătăţii.
67 de spitale devin cămine de bătrâni
Guvernul a anunţat, miercuri, că a stabilit o listă de 67 spitale care trebuie transformate în cămine pentru bătrâni, sub sancţiunea sistării finanţării, primarii în subordinea cărora funcţionează aceste unităţi fiind obligaţi să se înscrie în program până la sfârşitul lunii martie. Programul se adresează, în primul rând, autorităţilor administraţiei publice judeţene şi locale care decid înfiinţarea de cămine pentru persoane vârstnice, prin transformarea a 67 de spitale pe care le au în subordine. Programul poate fi accesat şi de alte autorităţi locale care au în subordine spitale. În cele 67 de spitale sunt 677 de medici şi 2.085 de asistenţi medicali. Potrivit datelor Ministerului Muncii, în prezent sunt 130 de cămine pentru persoane vârstnice, unele susţinute de autorităţi locale, altele de ONG-uri sau societăţi private, în cadrul cărora sunt 7.154 de locuri. Alte 4.180 de persoane sunt pe listele de aşteptare.