Ba este referendum la Dângeni, ba nu este. Curtea Constituțională a dus această consultare publică pentru transformarea unui cătun la etapa de: nu va fi. Asta după ce, avocatul poporului s-a implicat și a decis că referendumurile nu pot fi suprapuse cu alegerile locale. Iată ce scrie știripesurse.ro:
Curtea Constituţională a decis că ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care s-a modificat legea referendumului este neconstituţională. Altfel, consultările populare nu pot fi suprapuse alegerilor locale. Afectate direct sunt municipiul Oradea, care nu va mai putea organiza referendum de unificare cu o comună limitrofă pe 5 iunie, dar şi o comună din judeţul Botoşani.
OUG a ajuns la CCR ca urmare a unei sesizări venite de la Avocatul Poporului, care la rândul său a fost sesizat de PSD şi de mai mulţi cetăţeni.
„Avocatul Poporului a reţinut faptul că reglementarea precizată este de natură să aducă atingere prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituţie, potrivit cărora Guvernul poate adopta ordonanţe de urgenţă numai în situaţii extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligaţia de a motiva urgenţa în cuprinsul acestora”, se arăta în sesizarea formulată de Avocatul Poporului.
Potrivit ordonanței, era permisă organizarea şi desfăşurarea referendumului local la aceeaşi dată cu alegerile locale, cu utilizarea aceloraşi secţii de votare, birouri electorale de circumscripție şi ştampile electorale.
Povestea ordonanţei este una inedită. Consiliul Local Oradea a adoptat o hotărâre privind calendarul organizării referendumului, cu o zi înainte de adoptarea ordonanţei, deşi deciziile AEP şi BEC nu permiteau organizarea unei astfel de consultări pe 5 iunie. Primarul Ilie Bolojan, secretar general al PNL, a obţinut însă, ulterior, ordonanţa de urgenţă care a introdus în legalitate administraţia locală.
MAI MULTE PE SUBIECT: