Tinerele minore își asumă titlul de mamă: Nu își lasă copiii în grija „străinilor”

Reporterii Botoșăneanul semnalau într-un articol din luna decembrie a anului trecut numărul tot mai mare de mame minore care ajung în atenția Protecției Copilului. Dacă în 2014 s-a înregistrat un număr de 88 de astfel de cazuri, cam tot atâtea au avut un final fericit, unde tinerele au plecat de la Maternitatea Botoșani cu pruncii în brațe.

 

Și numărul mamelor minore care nasc în Secția de Obstetrică și Ginecologie a Spitalului Județean Botoșani a crescut comparativ cu anii precedenți, alături de cel al tinerelor care ajung în atenția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani. Îmbucurător este însă faptul că, în proporție de 99%, acestea își iau copiii acasă și nu s-a înregistrat nici un caz de abandon în Maternitate.
„Am observat, în urma unor statistici pe care le facem la final de an, că numărul mamelor minore a crescut și a scăzut nivelul de educație. Deci dacă înainte erau cu liceu, cu studii superioare, acum opt clase dacă găsești la cineva, e minunat. Este impactul social. Nu sunt ca înainte, când majoritatea făceau un copil în speranța că se vor căsători, nu, acum ele chiar își găsesc un partener, locuiesc la unii dintre părinți sau, puțini dintre ei au domiciliul lor, apoi se căsătoresc”, a declarat un asistent social din cadrul Maternității Botoșani.
Totodată, multe dintre cele mai bine de 100 de minore care au născut în 2014 în unitatea spitalicească, se aflau la a doua naștere, la o vârstă destul de fragedă, de 16, 17 ani.
„Am avut și cele care erau deja căsătorite, care erau deja la al doilea copil. Ele merg pe întemeierea familiei, nu pe carieră. Și nu își abandonează copiii”, a adăugat asistentul social.
(C.B.)
CITEȘTE:
 ALARMANT: Tot mai mulți „copii care nasc copii” în Botoșani, cea mai mică mamă are 14 ani