Testul TOEFL - element al dosarului de aplicant la instituțiile superioare din Statele Unite

(P) Testul TOEFL este conceput pentru testarea nivelului de cunoaștere a englezei ca limbă străină. Se evaluează capacitățile de utilizare a acesteia la nivel academic. Rezultatele testului sunt necesare pentru admiterea în universități din peste 135 de țări din întreaga lume, inclusiv cele din Statele Unite. În prezent, în majoritatea țarilor, inclusiv în România, este disponibilă doar versiunea online a examenului - TOEFL iBT.

 

Probele constitutive ale testului TOEFL


Testul constă din 4 probe și evaluează cunoașterea limbii în domeniul principalelor abilități lingvistice: audiere, citire, vorbire și scriere. Unele sarcini sunt integrate, includ testarea mai multor abilități simultan. De exemplu, la o singură probă examinații trebuie să asculte un fragment, să citească un text și apoi să-și expună opinia oral. Toate secțiunile se susțin online, chiar și proba de vorbire, folosind căști și microfon. Examenul durează aproximativ 3 ore.


Structura și elementele examenului sunt:


1.    Lectura conține 3-4 pasaje cu tematică științifică. După citirea acestora examinatul trebuie să răspundă la 36-56 de întrebări legate de conținutul textelor, ideea principală, înțelegerea unor cuvinte și expresii. Pentru îndeplinire se acordă 54-72 de minute. Punctajul maxim e de 30 de puncte.
2.    Audierea - se evaluează percepția informației academice la auz. Candidații trebuie să răspundă la 34-51 de întrebări după ce au ascultat anumite fragmente din prelegeri, conversații, discuții în clasă. Durata probei e de 41-57 de minute și se pot acumula 30 de puncte.
3.    Vorbirea durează 17 minute și conține 6 sarcini. Examinații își exprimă opinia cu privire la subiectele propuse. Numărul maxim de puncte e de 30.
4.    Scrierea conține 2 secțiuni în care candidații scriu 2 eseuri, unul pe baza temelor din primele două secțiuni și un eseu argumentativ. Conținutul trebuie să fie corespunzător unor lucrări de la cursuri universitare. Pentru a redacta eseuri conform tuturor cerințelor, candidații pot recurge la servicii specializate, precum papernow.org, specialiștii angajați ale cărora le pot acorda ajutorul necesar. Scorul e de 30 de puncte. Astfel punctajul total al testului integral poate ajunge la 120.

 

Cum se face înscrierea pentru testare și costurile acesteia


Pentru a se înscrie la TOEFL pretendentul trebuie să-și creeze un cont personal pe site-ul oficial al ETS, organizația ce administrează testului. Aplicantul alege centrul de testare și data, face cunoștință cu cerințele înaintate. Este important să se țină cont de termenul de înregistrare. Ea se încheie de obicei cu o săptămână înainte de data testării, înscrierea târzie - cu 3 zile înainte. Pentru înregistrarea după data limită se achită o taxă suplimentară. Totuși înscrierea ar trebui făcută cu câteva luni înainte, pentru ca solicitantul să aibă suficient timp pentru pregătire. Pentru alegerea datei se ia în calcul și termenele limită de primire a dosarelor de aplicare la universitățile alese. Fără scorul TOEFEL ele nu vor fi examinate.
Amânarea datei de testare este posibilă doar dacă organizatorii au primit cerea cu 3 zile lucrătoare înainte de data planificată. Anularea și restituirea integrală a banilor este imposibilă, poate fi recuperată doar jumătate din suma achitată.
Anul acesta pentru test se va achita 215 dolari, cu ajutorul unui card sau cec bancar.
În România sunt mai multe centre de desfășurare a testului, în București, Cluj-Napoca, Brașov, Arad ș.a. Toate contrele sunt indicate pe site-ul oficial.

 

Rezultatele testării TOEFL


Rezultatele sunt afișate pe site-ul oficial în 10 zile de la testare. Rapoartele de scor sunt trimise examinaților după două săptămâni. Rezultatele sunt valabile timp de doi ani.
În contextul situației actuale de carantină din cauza Coronavirusului, dat fiind faptul că studenții nu pot susține testul în centrele specializate, ETS oferă posibilitatea de a susține examenul la domiciliu. Conținutul și cerințele față de testare sunt identice cu cele tradiționale și sunt monitorizate online de către un reprezentant oficial. Calculatorul trebuie să fie echipat corespunzător cerințelor. Astfel de testări vor avea loc până pe 30 iunie, în zilele de marți până joi.