A stat închisă și la Botoșani: Povestea cutremurătoare a unei femei, deținută politic la 15 aniMulți au murit / Nu este foarte ușor să zici că ierți

Niculina Moica avea 15 ani și jumătate în 1959, când a fost arestată pentru „discuții contra regimului”. Era elevă în clasa a IX-a. La scurt timp după ea, a fost ridicat și tatăl său. Condamnați inițial la câte 20 de ani de muncă silnică pentru „uneltire contra ordinii sociale”, au fost grațiați 5 ani mai târziu. Ea spune că își dorește, în primul rând, să nu uităm.

 

Ajunsă astăzi la 81 de ani, Niculina Moica este unul dintre ultimii 1.000 de români care au trecut prin pușcăriile comuniste și care sunt încă în viață.

 

5 penitenciare în 5 ani 

 

Niculina Moica era în clasa a IX-a când a fost arestată alături de alți câțiva tineri. Împreună, ei puseseră bazele „Uniunii Tineretului Liber” – o organizație anticomunistă, în Reghin, județul Mureș. La scurt timp a fost arestat și tatăl său, potrivit hotnews.ro

 

Toți membrii „Uniunii Tineretului Liber”, majoritatea elevi de liceu, au fost arestați după ce câțiva băieți din grup au furat arme de la Ocolul Silvic. Plănuiseră să fugă în munți și să lupte, alături de partizani, împotriva regimului bolșevic. Până la acel incident, membrii grupului se întâlniseră de câteva ori și scriseseră scrisori de compasiune pentru familiile unor deținuți politici.

 

Niculina Moica și tatăl său au fost condamnați la 20 de ani de muncă silnică. Mama ei a fost evacuată din casă, iar toate bunurile i-au fost confiscate.

 

Niculina Moica avea să fie eliberată 5 ani mai târziu, împreună cu tatăl său, în urma unui decret de grațiere. România nu trebuia să mai aibă deținuți politici. În cei 5 ani, a trecut prin penitenciarele din Târgu Mureș, Jilava, Botoșani, Arad și Oradea.

 

După eliberare a curățat cartofi într-o brutărie

 

Povestește că, după eliberare, și-a găsit cu greu de lucru la o brutărie unde curăța cartofi pentru pâine. 

 

A reluat și liceul, la fără frecvență, iar după ce l-a terminat, a lucrat în contabilitate.

 

Niculina Moica s-a căsătorit cu un fost deținut politic, iar după nașterea fiicei sale s-a temut în permanență că aceasta va fi, la rândul său, urmărită și va avea de suferit, până la căderea regimului comunist.

 

După Revoluție, Niculina Moica și-a consultat dosarul de la Securitate, aflând că a fost supravegheată în permanență și i s-a pătruns în casă. Ultima notă din dosarul ei era datată 11 decembrie 1989, iar prieteni și vecini dăduseră note informative despre ea. 

 

„Nu se poate uita”

 

„Eu de foarte multe ori am fost întrebată dacă pot să iert. M-am rezumat la a spune că responsabil pentru iertare este Dumnezeu. Mulți dintre cei care ne-au făcut asta, atunci, sunt morți. Dar nu se poate uita”, povestește astăzi Niculina Moica despre cele întâmplate în urmă cu aproape 66 de ani. 

 

Să îți distrugă viața, viitorul, la vârsta pe care am avut-o… Aveam 15 ani și 7 luni atunci când am fost arestată. Am stat 5 ani în închisoare și mi-au distrus toată tinerețea și viitorul. Toată viața mea a fost dată peste cap. A mea și a familiei mele. Nu vreau să fac din asta un caz, să mă tot plâng, dar nu este ușor. Și au fost foarte multe cazuri, au fost poate copii mai mici ca mine. Au fost mii de cazuri de oameni care au fost arestați, au suferit, mulți au murit. Și atunci, nu este foarte ușor să zici că ierți. Poate că ierți, dar nu poți să uiți”, a mărturisit ea..