Termica pregăteşte o lovitură de 32 milioane de euro

 

Conducerea societăţii comerciale Termica respinge categoric orice acuzaţie privind refuzul de a discuta sau negocia cu vreo companie cu capital român, mixt sau străin, în vederea realizării unor investiţii în actualul sistem de termoficare, care să ducă la îmbunătăţirea serviciilor către populaţie.
În acelaşi timp, Termica atrage atenţia asupra inoportunităţii demarării procedurii de privatizare sau de asociere cu o companie privată, în condiţiile în care societatea, prin Consiliul Local, se află în procesul de obţinere a unei finanţări de 32,7 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) de mediu.
Fondurile alocate de Uniunea Europeană sunt destinate autorităţilor locale, pentru realizarea de investitiţii în sisteme de producere şi furnizare a energiei termice care aparţin exclusiv domeniului public.
De aceea, conducerea Termica susţine orice parteneriat public- privat, însă doar în condiţiile în care acesta nu ar perturba proiectul cu finanţare externă, pentru care Uniunea Europeană urmează să se pronunţe în câteva săptămâni.
Municipiul Botoşani a fost selectat, alături de alte cinci municipii din ţară- Focşani, Reşiţa, Oradea şi Râmnicu Vâlcea- în vederea finanţării investiţiilor în modernizarea sistemelor de termoficare în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice. În baza acestui program, Consiliul Local ar urma să primească o finanţare nerambursabilă de 32,7 milioane de euro care vor fi utilizaţi, în principal, pentru reabilitarea sursei de producere a energiei electrice şi termice în co-generare, prin înlocuirea instalaţiilor şi echipamentelor existente cu două motoare termice de 4 MW fiecare şi schimbătoare de caldură de câte trei Gcal/h fiecare, dar şi cu două cazane de apă fierbinte de câte 45 Gcal/h pentru producerea energiei termice sub formă de apă fierbinte.
Proiectul mai are în vedere reabilitarea reţelei de transport apă fierbinte prin înlocuirea reţelei existente pentru reducerea pierderilor de energie termică, precum şi a reţelei de distribuţie a energiei termice către consumatorii finali.
Consultantul desemnat de Ministerul Mediului în acest proiect este Institutul de Studii şi Proiectări Energetice Bucureşti, care a elaborat, de altfel, şi Master Plan-ul în domeniul termoficării în municipiul Botoşani şi a întocmit studiul de fezabilitate.