În ultima perioadă, tot mai mulţi tineri din oraşele Moldovei au ajuns la spital în stare de ebrietate sau chiar comă alcoolică. Unii tineri botoșăneni au mers şi la şcoală băuţi sau mahmuri şi a fost nevoie de intervenţia echipajului de la Ambulanţă pentru a le reda echilibrul.
Specialiştii atrag atenţia că problema este foarte gravă
De la începutul anului, au fost consemnate câteva cazuri foarte grave de elevi care au ajuns în comă alcoolică la spital. La Botoşani, spre exemplu, au fost două situaţii într-o singură lună, în februarie. Un elev din Flămânzi a venit beat la ore şi a ajuns în comă alcoolică la Urgenţe. Un altul din comuna Călăraşi a venit beat la cursuri, a plecat de la primele ore, apoi a revenit şi i s-a făcut rău în sala de sport a liceului unde învaţă. Colegii au sunat la Salvare, iar echipajul s-a îngrozit când a văzut că era în comă alcoolică. El a fost internat la Reanimare, la Spitalul Judeţean „Mavromati”. Conducerea liceului a deschis o anchetă, dar încă fără măsuri anunţate public.
Elevii au oferit răspunsurile convenabile lor, ocolind, de cele mai multe ori adevărul.
„Este o problemă de sănătate publică şi nu numai la noi, ci în lume.De ce beau? Unii din teribilism, alţii din cauza anturajului în care sunt atraşi. La început sunt jenaţi să refuze, apoi consumă alcool pentru că s-au obişnuit. Se ştie doar că alcoolul dă dependenţă. Nu mai vorbim şi de faptul că în multe familii se consumă băuturi, iar copiii, adolescenţii de mai târziu, fac şi ei ce văd la părinţi”, a explicat prof. univ. dr. Evelina Moraru, şeful Clinicii II Pediatrie din cadrul Spitalului de Copii „Sfânta Maria” Iaşi.
La Neamţ, o copilă de doar 13 ani, din Grinţieş, nu s-a lăsat până nu a dat gata o sticlă de doi litri de vin. Mama ei a dus-o la dispensarul din localitate, unde medicul a solicitat intervenţia salvării. Copila a ajuns la Compartimentul de Primire Urgenţe al Spitalului Orăşenesc Bicaz.
„Fetele consumă alcool la fel de mult ca şi băieţii, iar în cazul lor urmările sunt mult mai grave. Se ştie deja că multe adolescente devin mame, iar alcoolul poate avea efecte catastrofale asupra viitorului copil. Putem vorbi despre apariţia sindromului Alcool fetal, cu o incidenţă destul de mare, care se manifestă prin modificări foarte grave, malformaţii, deteriorarea sistemului nervos ale bebeluşului. Mai există şi un altul, denumit «Efectele consumului de alcool», care nu sunt neapărat vizibile, dar care sunt grave, iar deteriorarea posibilităţilor cognitive ale copilului ar fi una dintre ele”, a mai spus prof. univ. dr. Evelina Moraru.
În Occident există chiar o asociaţie a copiilor născuţi din mame consumatoare de alcool, ai căror membri au început să-şi dea în judecată părinţii.
Cel mai recent caz de consum de alcool în rândul elevilor va fi discutat astăzi de către Consiliul Profesoral al Liceului Agricol din Huşi, unde o adolescentă a ajuns la Urgenţe din cauza unei mahmureli crunte. Ei i s-a făcut rău în timpul orelor de curs din cauza băuturilor consumate, cu o zi în urmă, alături de două colege. Luna trecută, un băiat de 14 ani de la şcoala „Mihail Sadoveanu” din Huşi a ajuns la spital în comă alcoolică.
Potrivit psihologilor, copiii care consumă alcool provin din familii în care există astfel de comportamente. În general, ei sunt neglijaţi şi trişti, expuşi la riscuri majore de rănire şi îmbolnăvire. Ar fi nevoie de intervenţia celor care îi au în grijă, dar şi din partea şcolii.
„Fac şi ei ceea ce aud că se întâmplă. Se distrează, însă exagerează. Fata de la Huşi nu stătea cu părinţii, a băut în apartamentul în care stătea în gazdă. Cum poate şcoala să-i controleze?! Chiar şi copiii buni pot face asemenea lucruri. Nu am amănunte despre fata respectivă, dar am înţeles că nu este un elev problemă şi cu toate astea a greşit. Şi noi, şi părinţii ar trebui să facem mai mult pentru ca aceste lucruri să nu se mai întâmple”, a spus Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.
Mai există un aspect foarte important: vârsta adolescenţei este vârsta teribilismului, este momentul în care tinerii aşteaptă confirmare din partea anturajului şi pentru a o primi vor încerca să impresioneze pe toate căile.
„Confirmarea înseamnă de cele mai multe ori acceptare, socializare şi vedem adesea că un copil timid va deveni un tânăr «dur» asemenea celor din cercul de prieteni, consumând alcool şi droguri, chiar dacă nu au văzut în familia lor astfel de comportamente. Un alt aspect al consumului de alcool la adolescenţi îl constituie motivele individuale bazate pe schimbarea stării de spirit prin intermediul acestuia”, a explicat psihoterapeutul Mihaela Gheran Palade.
Schimbările survenite în adolescenţă, pubertatea, schimbările sexuale, stresul, toate aceste pot determina elevul să vadă în alcool o cale de ieşire din acest labirint tumultuos al adolescenţei. Adesea, alcoolul, drogurile, violenţa şi abuzurile îndreptate împotriva copilului merg mână în mână. (Sursa: Ziarul Evenimentul)