Ţeapă de proporţie dată botoşănenilor de o firmă din Suceava: Păgubiţii acuză anchetatorii de nepăsare

Mai mulţi botoşăneni dar şi suceveni sunt extrem de nemulţumiţi că oamenii legii nu au pus sechestru pe bunurile unor oameni de afaceri, care au înşelat zeci de cetăţeni.

 

Acuzaţi de delapidare şi fals

 

Păgubiţii din dosarul Duo Mat susţin că procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava nu au luat de urgenţă măsura sechestrului asigurator pe toate bunurile aparţinând firmei SC Duo Mat SRL şi administratorilor acesteia, astfel că prejudiciul din dosar este foarte greu de recuperat.

 „Depozitul Duo Mat RETAIL este închis din luna mai 2017, iar timp de un an de zile nu s-au luat niciun fel de măsuri de sechestru sau alte măsuri pentru a împiedica firma în custodia cărora au rămas mărfurile achitate de noi să le înstrăineze, astfel că au fost vândute în primăvara acestui an, fără ca organele abilitate să facă vreun demers de punere sub sechestru a mărfurilor care ne aparţin”, spune un păgubit din dosar.

In perioada ianuarie 2016 – mai 2017, reprezentanţii SC Duo Mat SRL şi-au însuşit din gestiune suma de 1.727.455 de lei şi au fraudat 157 de clienţi ai firmei.

 

Păgubiţii din dosarul Duo Mat susţin că poliţiştii, dar mai ales procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava nu ar fi încercat să recupereze prejudiciul în dosarul Duo Mat. Oamenii spun că timp de un an nimeni nu a încercat să pună sechestru pe bunurile societăţii, care între timp au dispărut.

„Considerăm că se impunea mai din timp luarea unor măsuri legale pentru ca prejudiciul creat de acest grup infracţional să poată fi recuperat. Neluarea unor astfel de măsuri a condus la imposibilitatea noastră de a ne recupera prejudiciul cauzat prin achitarea materialelor de construcţie şi nelivrarea lor. Depozitul firmei Duo Mat RETAIL este închis din luna mai 2017, iar timp de un an de zile nu s-au luat niciun fel de măsuri de sechestru sau alte măsuri pentru a împiedica firma în custodia cărora au rămas mărfurile achitate de noi să le înstrăineze, astfel că au fost vândute în primăvara acestui an, fără ca organele abilitate să facă vreun demers de punere sub sechestru a mărfurilor care ne aparţin”, a arătat Valerică Cosovanu, unul dintre păgubiţii din dosarul de Duo Mat.

 

Peste 100 de plângeri

 

„Inspectoratul Judeţean de Poliţie Suceava şi, în primul rând, Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, deşi au fost sesizaţi încă din luna mai a anului 2017 cu plângeri a peste 100 de oameni care au fost prejudiciaţi de SC Duo Mat SRL Suceava cu peste 10 miliarde de lei vechi, nu au început urmărirea penală împotriva acestei societăţi şi împotriva reprezentanţilor societăţii şi nu au luat măsuri grabnice pentru recuperarea prejudiciului creat şi pentru preîntâmpinarea săvârşirii de noi infracţiuni. Nu s-a luat de urgenţă măsura sechestrului asigurator pe toate bunurile aparţinând firmei SC Duo Mat SRL şi celor implicaţi şi nu s-au formulat adrese prin care aceştia să fie obligaţi să declare toate bunurile mobile şi imobile, inclusiv cele aflate în proprietate comună pe cote părţi sau în devălmăşie, cu arătarea locului în care acestea se află, precum şi toate veniturile acestora curente sau periodice”, a mai precizat Valerică Cosovanu.

 

 Patronii de la Duo Mat Retail au fost puşi sub control judiciar

 

Amintim că la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Suceava, sprijiniţi de luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale şi forţe de jandarmi, au pus în executare cinci mandate de percheziţie emise de Judecătoria Suceava într-un dosar penal privind comiterea infracţiunilor de „delapidare”, „bancrută frauduloasă” şi „fals în înscrisuri sub semnătură privată”. Anchetatorii au  constatat că, în perioada ianuarie 2016 – mai 2017, reprezentanţii SC Duo Mat SRL din municipiul Suceava şi-au însuşit pe nedrept din gestiune suma de 1.727.455 de lei, iar ulterior, prin întocmirea unor documente false şi prin invocarea unor datorii fictive, au fraudat 157 de persoane fizice şi juridice, clienţi ai firmei.

 

Cu ocazia percheziţiilor domiciliare, poliţiştii au găsit şi ridicat documente contabile, laptopuri, hard-diskuri externe, bijuterii, telefoane mobile, înscrisuri şi mijloace materiale de probă necesare documentării şi stabilirii întregii activităţi infracţionale.

 

Totodată, s-a dispus reţinerea pentru 24 de ore a lui Daniel Mihail Creţu, de 41 de ani, şi a Iulianei Nimigean, de 37 de ani, ambii din municipiul Suceava, administratorii firmei, care au fost încarceraţi în Arestul IPJ Suceava. Aceştia au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava pentru luarea unor măsuri preventive. Procurorii au dispus lăsarea lor în libertate sub control judiciar.

 

Au comandat materiale de construcţii, pe care le-au plătit şi nu le-au mai primit

 

Reamintim că scandalul Duo Mat a început în vara anului trecut. Atunci, peste 150 de oameni din Suceava şi Botoşani au reclamat faptul că au fost păcăliţi de Cornel Creţu şi Daniel Mihail Creţu, administratori ai Duo Mat, în sensul că au comandat materiale de construcţii, pe care le-au plătit şi nu le-au mai primit. Oamenii chiar au depus o plângere la Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, unde este înregistrat un dosar în acest sens. Păgubiţii susţin că prejudiciul total se ridică la peste 250.000 de euro, însă problemele societăţii sunt mult mai mari. Iniţial, firma a purtat denumirea de Duo Mat SRL, dar a intrat în insolvenţă, iar Daniel Mihail Creţu împreună cu o fostă angajată, Iuliana Nimigean, au înfiinţat o a doua firmă, Duo Mat Retail, încercând să desfăşoare acelaşi tip de activităţi, dar problemele s-au ţinut lanţ. Astfel, lichidatorul a vândut ce s-a putut din Duo Mat, după care s-a îndreptat împotriva patronilor, într-o acţiune de atragere a răspunderii personale.

 

O lovitură puternică a venit la începutul acestui an, când Cornel Creţu şi Daniel Mihail Creţu, foştii administratori ai Duo Mat, au fost obligaţi de Tribunalul Suceava la plata sumei de 34.513.797,84 lei. Decizia nu este însă definitivă şi a fost atacată la Curtea de Apel Suceava.

 

Ce a generat însă criza actuală a fost faptul că, la sfârşitul anului trecut, administratorul spaţiilor în care funcţiona Duo Mat RETAIL s-a îndreptat împotriva firmei pentru neplata chiriei şi a trecut la executarea silită, prin punerea sub sechestru a materialelor de construcţie, inclusiv a celor vândute către clienţi şi aflate în punctele de lucru în baza proceselor verbale de custodie. Lăsaţi fără marfă, unii dintre clienţi au făcut plângere penală, după care au încercat să recupereze banii pe cale civilă, în baza unor procese deschise direct în instanţă peste tot, la Suceava, Rădăuţi, Botoşani sau Săveni.

 

Clienţii păcăliţi au acte care dovedesc că au achitat marfa, au primit factura şi chitanţa, după care au aşteptat livrarea materialelor de construcţii acasă, dar au rămas cu ochii în soare, deşi sumele plătite erau considerabile, între 10.000 şi 40.000 de lei, potrivit Obiectiv de Suceava. Văzând că nu le mai primesc, clienţii au revenit la firmă, dar fie au fost amânaţi de la o zi la alta, fie au găsit punctele de lucru închise.

 

In urma sesizărilor, poliţiştii au început cercetările încă de acum câteva luni, Nimigean şi Dan Creţu fiind audiaţi iniţial ca martori. Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au descoperit însă că practic din noua firmă Duo Mat Retail  s-au „evaporat” 1,7 milioane de lei şi au decis reţinerea celor doi, sub acuzaţiile de delapidare şi fals.

 
download from google play download from apple store