Judecătoria Vaslui a pronunțat o primă sentință în dosarul în care un tânăr șofer botoșănean este acuzat de ucidere din culpă, pentru că în luna mai 2015 a accidentat o femeie de 70 de ani chiar pe trecerea de pietoni din fața primăriei comunei Solești.
Soțul și una dintre fiicele femeii s-au grăbit, înainte de finalizarea procesului, să încheie o tranzacție cu societatea la care șoferul avea încheiată polița de asigurare, încasând chiar și banii, drept despăgubiri morale. Ceilalți trei copii ai victimei au așteptat sfârșitul procesului, primind de la judecători sume mai puțin consistente, scrie Monitorul de Vaslui.
Într-o seară de la începutul lunii mai 2015, o femeie în vârstă de 70 ani din comuna Miclești, a fost victima unui accident pe DN 24, în centrul comunei Solești. Septuagenara se angajase în traversarea regulamentară a străzii, pe marcajul pietonal din fața sediului primăriei, când a fost acroșată de un autoturism condus de un tânăr de 28 ani, din județul Botoșani. La locul accidentul, s-a deplasat polițiștii Serviciului Rutier și un echipaj de la Ambulanță, și, la prima evaluare, starea victimei nu părea foarte gravă, diagnosticul inițial stabilit de medici fiind de fractură gleznă dreapta, fiind transportată la Spitalul Județean de Urgență Vaslui. Ulterior, pe timpul nopții, starea acesteia s-a agravat, bătrâna decedând, ca urmare a leziunilor interne.
Conducătorul auto, Ionuț Iostin, a declarat polițiștilor că a obsersevat-o cu întârziere, nereușind să o evite. Chiar dacă rezultatul testării cu aparatul etilotest a fost negativ, tânărul a fost acuzat de ucidere din culpă. Cercetările au durat mai bine de trei ani, dosarul ajungând pe masa Judecătoriei Vaslui abia în luna iulie 2018, pentru ca procesul propriu zis să demareze după încă aproape un an, în luna mai 2019, iar sentința să fie dată în 2020.
Temându-se că va mai trece multă vreme până ce judecătorii vor pronunța o sentință definitivă în acest caz, soțul și una dintre fiicele victimei au încheiat o “tranzacție” cu firma la care șoferul vinovat avea încheiată polița de asigurare obligatorie RCA și au încasat și banii conveniți a fi plătiți drept despăgubiri morale și pentru acoperirea cheltuielilor de judecată, în total, 138.000 lei.
Restul familiei, respectiv ceilalți doi copii ai victimei, sora acesteia și nepoții, au așteptat finalul procesului, și s-a dovedit a fi mai puțin câștigați. Asta pentru că, de exemplu, unul dintre fiii victimei s-a „ales” cu doar 7.000 de euro, alți doi copii ai victimei, cu câte 37.000 lei, drept daune morale și materiale, în timp ce nepoții, fie cu câte 2.000 euro, fie cu sume cuprinse între 10.000 – 15.000 de lei. Chiar și așa, asiguratorul va fi obligat să plătească sume record, pe lângă cei 138.000 lei, deja achitați, alți 115.000 lei și 22.000 euro, plus alți 4.000 de lei, cheltuielile judiciare ale familiei victimei, sume decise zilele trecute de către judecătorii vasluieni, odată cu pronunțarea sentinței.
Cât privește pe autorul accidentului, Ionuț Iostin, acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, primind din partea judecătorilor și o pedeapsă complementară, constând în interzicerea, timp de 3 ani, a dreptului de a conduce orice tip de vehicul pentru care este necesară obținerea permisului de conducere. Sentința Judecătoriei Vaslui nu este definitivă, putând fi apelată de oricare dintre părți, inclusiv de către asigurator, în termen de 10 zile.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL