Tâlharul care bătea femei fără apărare a mai fost la pușcărie – ”PALMARES” incredibil de furturi la activ

Unul dintre cei trei tâlhari capturați de polițiști după seria atacurilor din municipiu este un indivind cu grave probleme. El este un cunoscut al oamenilor legii, în trecut participând la extrem de multe fapte cu violență și furt.

 

A spart un liceu, magazine, garaje...

Ionuţ Mircea Iasciuc, de 24 de ani, unul dintre suspecţii reţinuţi în cazul jafurilor din municipiu, a mai fost arestat şi în trecut, după un şir de ilegalităţi.

 

În noaptea de  14 spre 15 octombrie 2011, individul a mers în spatele Grupului Școlar Alexandru Vlahuţă din Dorohoi şi, cunoscând că nu există pază, a mers la stupin şi a pătruns în interior, de unde a  luat un televizor marca Goldy, un aparat video marca Vortex și un convertor.  

 

În noaptea de 14 spre 15 decembrie 2011, având un mănunchi de chei și o pereche de mănuși din pânză, a deschis ușa unui garaj de unde a furat două conserve de carne de porc, o pungă de zahăr, 8 sticle de vin Grasă de Cotnari, CD marca Samsung, un hard de capacitate de 20 GB, componente de calculator și o pereche de ochelari de soare. În timp ce mergea spre casă a fost prins însă de o patrulă de jandarmi.

 

Iar lucrurile nu s-au oprit aici

 

În februarie 2012, a ajuns să şantajeze un elev de 15 ani, tot de la „Alexandru Vlahuţă”, şi, după ce i-a luat telefonul mobil, i-a cerut bani. Ameninţat cu bătaia, elevul i-a povestit tatălui, iar acesta a anunţat poliţia, Ionuţ Mircea Iasciuc fiind ridicat în urma unui flagrant.

 

În noaptea de 24 spre 25 martie 2013, împreună cu un alt individ, a furat o scară, dar a fost prins din nou de jandarmi. În seara de 6 aprilie 2013, i-a făcut din nou o vizită prietenului său, cu care a pus la cale un plan. Au mers la un chioşc cu o amică şi, în timp ce aceasta o ţinea de vorbă pe vânzătoare, Iasciuc şi prietenul lui au reuşit să fure din interior trei cutii cu cafea, 19 pliculețe cu cafea,  trei sticle cu lichior de caise, două sticle cu coniac, zece sticle cu vodkă, 12 sticle cu bere, 31 ciocolate, precum și un polizor electric, prada fiind împărţită.

 

Bani din mașini...


În noaptea de 29 spre 30 aprilie 2012, beat criţă și hoinărind prin Dorohoi, Ionuţ Mircea Iasciuc a ajuns în centrul oraşului, unde a forţat uşa unui microbuz, de unde a furat banii din torpedou. Isprava a fost surprinsă de o cameră de supraveghere, tânărul fiind prins în scurt timp.


În noaptea de 26 spre 27 mai 2012, împreună cu un alt adolescent de 15 ani, a spart un alt microbuz din care au furat din bord tahograful mașinii, bun pe care l-a confundat cu un DVD-player.


În noaptea de 6 spre 7 iulie 2012, tânărul, în timp ce era în cartierul Plevna, cu un alt amic, a vrut să intre într-un apartament de la parter, dar au fost prinşi din nou de jandarmi.

 

Condamnat la închisoare, a ieșit mai repede


Pe 25 iunie 2012, orele 22.50, Iasciuc, însoțit de o altă persoană având capul acoperit cu glugă – până în prezent neidentificată – a mers în apropierea café-barului Rapsodia de unde a furat o umbrelă de terasă.


Pe 24 octombrie 2012, fiind din nou beat, Ionuţ Mircea Iasciuc a luat o piatră de pe caldarâm şi a spart geamul unei simigerii, fiind prins de poliţişti. Condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare, el a fost încarcerat, dar a fost liberat condiţionat la finele lui august 2015, după executarea a 890 de zile de puşcărie (din care 33 zile considerate ca executate urmare a muncii prestate), rămânându-i un rest de 850 de zile de închisoare (trebuia să fie eliberat în mod normal pe 9 octombrie 2016).


Iată ce menţionau reprezentanţii penitenciarului despre el:

 

„Condamnatul prezintă antecedente penale, este recidivist și  nu a mai beneficiat de liberare condiționată.  Acesta a mai fost discutat în cadrul comisiei de liberări condiționate o dată, respectiv la data de 08.07.2015 și amânat până la data de 07.08.2015. În caracterizarea de la dosar s-a reținut de către comisie că persoana privată de libertate a avut un comportament bun în raport cu normele impuse,  a fost recompensat de două ori cu suplimentarea dreptului la vizită și pachet pentru implicare în activități socio-educative. Pe domeniul educațional, a participat predominant la un curs de calificare și  activități de informare/consiliere vizând accesul pe piața forței  de muncă. Social, beneficiază de mediu de suport, dar declară o  situație material deficitară, a finalizat programul de pregătire pentru liberare, iar din punct de vedere psihologic nu  a fost inclus în  demersul recomandat din motive care nu-i  sunt imputabile și necesită măsuri  de control social în  vederea creșterii  șanselor de menținere în libertate”.  

 

În plus, reprezentanţii Penitenciarului punctau că, „raportat la conduita manifestată de persoana privată de libertate pe timpul detenției, instanța apreciază că aceasta și-a revizuit atitudinea față de valorile sociale și a adoptat un comportament în acord cu regulile impuse, inclusiv după prima amânare a comisiei de liberări. Petentul a executat fracția obligatorie prevăzută de lege și prin conduita sa a dovedit interes pentru reabilitarea sa și reintegrarea socială”.

 

(Opinia de Dorohoi)