Sute de botoşăneni daţi în judecată şi executaţi silit pentru căldura la comun

 

Modern Calor face demersuri pentru recuperarea debitelor de la populație, apelând în acest sens la toate căile legale. Astfel, peste 1.300 de proprietari au fost acționați în instanță pentru recuperarea debitelor acumulate la consumul de energie termică din spațiile comune ale blocurilor.

Sute de dosare la bară

Este vorba de debitori cu datorii mai vechi de trei luni. Pe timpul derulării proceselor însă, mare parte dintre ce cei acționați în judecată și-au achitat restanțele, în general acestea neavând valori foarte mari. În aproape 300 de cazuri instanța s-a pronunțat deja, nouă dosare ajungând chiar în faza de executare silită. Restul cauzelor sunt încă în curs de judecare. Important de menționat este că, în dosarele deja judecate, sentințele sunt favorabile societății Modern Calor.

Facturi de la Modern Calor şi pentru botoşănenii cu centrale proprii

Potrivit unui articol din Ordinul emis de Autoritatea Națională de  Reglementare pentru Serviciile Comunale (ANRSC), cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea costurilor se utilizează repartitoare de  costuri sau contoare de energie termică individuală la nivel de apartament, se repartizează proporțional cu cota indiviză și se achită de către toți proprietarii din cadrul condominiului, indiferent dacă sunt sau nu racordați la sistemul centralizat de distribuție a energiei termice. De asemenea Legea 230/2007 prevede că stabilirea și repartizarea sumei care privește proprietatea comună ce revine fiecărui proprietar din cadrul condominiului se fac proporțional cu cota-parte indiviză din proprietatea comună.   
Ordinul menţionat a făcut și obiectul unui litigiu în instanță, între ANRSC și Federația Asociațiilor de Proprietari Botoșani. Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția de Contencios Administrativ, a hotărât, prin sentința civilă nr. 2789, din data de 5 iunie 2012, ca Ordinul nr. 343/2010  să rămână în vigoare,  acțiunea reclamantului FAP Botoșani fiind respinsă ca nefondată.
CITEŞTE:
 Lefurile şefimii din termoficare cresc până la cer – cum se mătură pe jos cu reducerile lui Boc şi Ponta