Pe 7 ianuarie, a doua zi după Bobotează, Biserica Ortodoxă prăznuiește Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezatorul, adică adunarea poporului în biserică, la cântarea şi slăvirea lui Dumnezeu, întru cinstea şi lauda marelui Ioan “Înaintemergătorul”, “Vestitorul”, mare predicator și cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului. Sărbătoarea mai este cunoscută și sub numele de ”Sânt-Ion”.
În pofida temperaturilor foarte scăzute și la Biserica ”Sfântul Ioan Botezatorul” din cartierul botoșănean Stejari, s-au adunat astăzi foarte mulți credincioși, de la prima oră a dimineții, pentru a-i cinsti hramul, lăcașul de cult fiind plin de oameni. Deși destul de generoasă ca spațiu, de data aceasta biserica s-a dovedit a fi neîncăpătoare.
Programul liturgic a început cu slujba Utreniei, urmată de Acatist, Sfanta Liturghie și împărtășirea pruncilor. Părintelui paroh Petru Fercal i s-au alăturat un sobor de preoţi de la alte parohii și călugări de la Mânăstirea Zosin. Răspunsurile liturgice au fost date de corul psaltic al bisericii.
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor prezenţi, un monah a vorbit despre viaţa şi lucrarea profetică a Sfântului Ioan Botezătorul, ultimul și cel mai mare profet al Vechiului Testament, cel care L-a arătat lumii pe Mântuitorul: ”Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatele lumii. Despre Sfântul Ioan Botezătorul se știe puține lucruri, se știe că era fiul proorocului Zaharia și al Elisabetei. Propovăduia despre Împărația Cerurilor”.
Nu mai puțin de șase sărbători îi sunt dedicate celui mai important sfânt din calendarul creștin-ortodox, dintre care trei sunt cu cruce roșie, după cum urmează:
7 ianuarie – Soborul Sfântului Ioan Botezătorul și Înaintemergătorul Domnului;
24 iunie – Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor ca Sânzienele sau Drăgaica;
29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, fiind declarată zi de post.
Celelalte trei sărbători sunt însemnate pe calendar cu cruce neagră: pe 23 septembrie este zămislirea, pe 24 februarie – prima și a doua aflare a capului, iar pe 25 mai – cea de-a treia aflare a capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Naşterea, moartea şi modul în care a trăit Sfântul Ioan Botezătorul reprezintă un model pentru toţi credincioşii.
Numit de Iisus “cel mai mare dintre cei născuți din femei”, Sfantul Ioan Botezatorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia, ca fiu al Elisabetei.
Naşterea prorocului Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus, fiind vestită lui Zaharia de către îngerul Gavriil, în timp ce acesta slujea la templu. Se spune că Zaharia va rămâne mut pana la punerea numelui fiului său, pentru că nu a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil.
După cum arată Sfânta Scriptură, Ioan Botezatorul a săltat în pântecele maicii sale în momentul în care Elisabeta s-a întâlnit cu Fecioara Maria, atunci când aceasta Îl purta în pântece pe Domnul.
Despre viaţa Sfântului Ioan Botezătorul nu sunt foarte multe informaţii. Se ştie că s-a retras în pustiu, unde a dus o viaţă ascetică, până în momentul în care a primit porunca să înceapă să predice.
Rolul lui Ioan nu a fost numai acela de a pregăti poporul pentru venirea lui Hristos, ci si acela de a-L descoperi lumii ca Mesia şi Fiul lui Dumnezeu.
Ioan este nume iudaic ”Iohanan” prescurtare din Iehohanan şi înseamnă ”Dumnezeu s-a milostivit”. Misiunea sfântului a fost să-L boteze pe Mântuitorul și să predice în al cincisprezecelea an al domniei Cezarului Tiberiu, pe cand Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii. El a avut menirea de a pregăti poporul pentru primirea lui Mesia si de a-L descoperi pe Acesta si a-L face cunoscut lui Israel. Mesajul principal pe care el îl transmitea era: "Pocăiți-vă, că s-a apropiat împărăția cerurilor!".