BOMBIȚĂ de la Cioloș: Scaunul prefectului are doar trei picioare

Dacian Cioloş participă luni, începând cu ora 16.00, la ”Ora Premierului” în Camera Deputaţilor, pentru a discuta situaţia privind schimbările recente în rândul prefecţilor, dezbaterea având loc la solicitarea grupului ALDE, potrivit România TV. 

 

”Putând fi demişi oricând”

Premierul Dacian Cioloş, a declarat în cadrul întâlnirii cu membrii ALDE:  ”Am ezitat să vin azi în faţa dvs, văzând tema propusă. Numirea prefecţilor este de competenţa exclusivă a Executivului. Majoritatea prefecţilor şi subprefecţilor numiţi de fostul guvern sunt numiţi temporar, prin excepţie de la lege, putând fi demişi oricând. În prezent analizăm care este cea mai bună soluţie pentru a reveni la spiritul legislaţiei privind înalţii funcţionari publici. În urma analizei, am concluzionat că prefecţii care au fost demişi sau urmează să fie demişi fie nu au performat, fie au avut simpatii politice. Am cerut şi aşteptat analiza Ministerului de Interne pentru fiecare prefect„.
Daniel Constantin, co-preşedinte ALDE, a declarat că partidul său nu este împotriva schimbărilor de prefecţi, ci împotriva lipsei de transparenţă cu care guvernul a schimbat prefecţii. Totodată, Daniel Constantin acuză că majoritatea prefecţilor numiţi sunt membri suspendaţi PNL, foşti membri PNL sau apropiaţi de acest partid, în condiţiile în care guvernul Cioloş s-a angajat la începutul mandatului să nu numească prefecţi politici.

”Sunteţi presat de cuplul PNL-PDL să le numiţi oamenii în funcţie de prefecţi?”

Daniel Constantin i-a reproşat  premierului de ce nu l-a demis pe ministrul Sănătăţii pentru modul în care a comunicat şi gestionat criza laptelui infectat cu bacteria E.coli.


"Domnule prim ministru Dacian Cioloş, sunteţi presat de cuplul PNL-PDL să le numiţi oamenii în funcţie de prefecţi?", a întrebat Daniel Constantin de la tribună. 


Dacian Cioloş a decis, joi, demiterea prefecţilor din judeţele Braşov şi Sibiu, numirea unor înlocuitori temporari şi, totodată, numirea a doi subprefecţi în Bucureşti şi Dâmboviţa, de asemenea cu caracter temporar.
La Braşov a fost numit ca prefect interimar Ciprian Băncilă, iar la Sibiu, Vasile-Cristian Roman. Guvernul a înlocuit şi în 2 martie patru prefecţi, în judeţele Bacău, Constanţa, Neamţ şi Sălaj, fiind schimbaţi şi doi subprefecţi, în Botoşani şi Bucureşti. Toţi cei patru prefecţi au fost subprefecţi în Guvernul Tăriceanu, fiind ulterior trecuţi pe posturi de inspector guvernamental de Guvernul Ponta. Astfel, la Bacău a fost instalat în postul de prefect Ioan Ghica (până în prezent inspector guvernamental şi subprefect de Neamţ până în 2009, în Guvernul Tăriceanu), iar în Constanţa a fost instalat la conducerea prefecturii Adrian Viorel Nicolaescu (de asemenea inspector guvernamental până la această dată şi fost subprefect în Constanţa tot în Guvernul Tăriceanu).

Adresă cu criteriile care au dus la numirea noilor prefecți

 În judeţul Neamţ a fost numit ca prefect Niculina Dobrilă, fost subprefect în Guvernul Tăriceanu şi actual inspector guvernamental, iar la Sălaj a fost numit prefect Marin Niţu, de asemenea subprefect în Guvernul Tăriceanu şi actual inspector guvernamental. În urmă cu trei săptămâni, Executivul a schimbat alţi nouă prefecţi şi a numit un nou prefect şi în judeţul Iaşi, pe un post vacant. După schimbarea celor nouă prefecţi, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că această schimbare ar putea crea Executivului Cioloş "nişte probleme", urmare a informaţiilor care relevă că o parte dintre aceştia ar fi fost membri ai PNL. La rândul său, copreşedintele ALDE Daniel Constantin a anunţat că formaţiunea a solicitat, printr-o adresă transmisă conducerii Camerei Deputaţilor, ca premierul Dacian Cioloş să prezinte în Parlament criteriile care au dus la numirea noilor prefecţi.