Suntem în urmă cu zece ani: tabletele în școli, un vis frumos

La începutul anului școlar în curs elevii botoșăneni din clasele I și a II-a au pornit lecțiile fără manuale pe bănci, asta pentru că Ministerul Educației promisese manuale digitale, promisiune care nu a fost onorată. Micuții nu au putut învăța nici de pe manualele vechi, pentru că acestea nu mai existau în programa școlară. Lucrul acesta se întâmplă în timp ce peste hotare se pune la cale înlocuirea manualelor cu dispozitive electronice.

 

Nu sunt bani pentru tablete

Un studiu efectuat în Statele Unite ale Americii arată că în următorii cinci ani, elevii de liceu și din clasele gimnaziale vor accesa lecțiile pe tablete, manualele fiind ușor, ușor, înlocuite.
Inițiativa ar putea fi destul de greu implementată și în Europa, cu atât mai puțin în România, unde până și manualele ajung greu de la Ministerul Educației Naționale (MEN).
Dragoș Cristea, profesor la Colegiul Național „A.T.Laurian” din Botoșani, este de părere că „gafa” făcută de MEN în vară ar fi putut fi evitată dacă reprezentanții conducerii ar fi anticipat problema. În plus, crede că inițiativele de genul celor din SUA nu se vor concretiza în România nici în următorii zece ani.
„Ar fi vorba de un efort financiar colosal. Numai în Botoșani sunt 71.000 de elevi, imaginați-vă. Plus că mi s-ar părea o barbarie să fie scoase manualele clasice. Nu poți să îi iei copilului cartea din mână, el trebuie să o răsfoiască, să îi simtă mirosul de plumb”, s-a pronunțat acesta.
Cadrul didactic crede este nevoie de un echilibru între tehnologie și metodele clasice, mai ales că mediul școlar din Botoșani a îmbrățișat deja inovațiile tehnologice. La multe licee din municipiu se scrie deja pe table electronice interactive.

Școli cu WC în curte

În același timp, în Botoșani există și reversul medaliei. Multe școli din județ nu îndeplinesc nici măcar condițiile sanitare pentru desfășurarea orelor de curs.
De pildă, la școala din satul Orășeni Deal lipsește grupul sanitar, elevii fiind nevoiți să folosească o toaletă improvizată.
În mod ironic, cu toate că s-a întârziat livrarea manualelor în școli, MENpromovează totuși ideea de utilizare a tehnologiei informației în procesul de predare-învățare. Ministrul educației, Remus Pricopie, spunea, cu două luni înainte că România este printre primele țări în care se are în vedere introducerea tabletelor, a manualelor digitale și a cataloagelor electronice.
Cristina BABII
CITEȘTE:
 Plâns general pe manuale şcolare, deputata PSD interpelează ministrul