Suntem campioni pe ţară la nedepunerea bilanţurilor

 

Una din cinci firme înregistrate în România nu are încă depusă o copie a bilanţului pe 2009 la Oficiul Naţional al Registrul Comerţului (ONRC), la mai bine de o lună de la termenul-limită, şi riscă astfel să fie dizolvată până la finele anului.
La Botoşani, 4 din 10 firme nu şi-au depus bilanţul
Conform Ziarului Financiar, în total sunt aproape 800.000 de firme active în România care au obligaţia de a depune o copie a bilanţului pe 2009 la Registrul Comerţului şi la Ministerul Finanţelor, iar la jumătatea acestei luni 156.000 dintre acestea nu aveau depuse situaţiile financiare, potrivit datelor furnizate de ONRC. Cele mai mari rate de întârziere sunt în judeţele Caraş-Severin, Teleorman, Maramureş - unde doar 73% din companii şi-au depus bilanţurile până acum - recordul fiind atins în Botoşani, unde circa 4 din 10 firme nu au o copie a situaţiilor financiare depusă la ONRC. În Bucureşti, 77% din cei aproape 179.000 de agenţi economici care sunt pe listele ONRC şi-au depus bilanţurile pe 2009 până acum.
Pe 31 mai a expirat termenul limită
Potrivit dispoziţiilor legale, administratorii societăţilor comerciale au obligaţia ca, în termen de 15 zile de la data adunării generale a acţionarilor (pentru aprobarea situaţiilor financiare anuale - n.r.), să depună o copie a situaţiilor financiare anuale la Oficiul Registrului Comerţului, cât şi la Ministerul Finanţelor Publice. Termenul limită pentru depunerea situaţiilor financiare pe 2009 a fost pe data de 31 mai 2010. Chiar şi firmele aflate în insolvenţă au obligaţia de a depune aceste copii, singurele excepţii fiind acordate companiilor aflate în dizvolvare, lichidare, faliment sau celor care nu au desf㬺urat activităţi niciodată (altele decât societăţi comerciale).
Firmele restante ar putea fi dizolvate
Sancţiunea prevăzută pentru nedepunerea situaţiei financiare anuale în termenul legal de către reprezentanţii societăţii comerciale este dizolvarea societăţii, la cererea Registrului Comerţului sau a oricărei persoane interesate, începând cu data împlinirii a 6 luni de la expirarea termenului maxim de depunere a acestora. Firmele vizate sunt de tipul SA (societate pe acţiuni), SRL (societate cu răspundere limitată), SCA (societate în comandită pe acţiuni), SNC (societate în nume colectiv), SCS (societate în comandită simplă) şi GIE (grupare de interes economic), potrivit datelor furnizate de Registrul Comerţului.