“Suleymanul fructelor” şi-a bătut joc de Fisc, insolvenţă cu datorii de aproape 6 milioane de lei

Ceea ce probabil că nici un român nu ar îndrăzni să facă într-un stat precum Turcia, şi-a permis însă să pună în practică un cetăţean turc la Botoşani, Suceava şi Iaşi. A făcut, cel puţin oficial, afaceri cu legume şi fructe şi a lăsat datorii de 5,9 milioane de lei.

 

A făcut 5 milioane cu 7 oameni


În 2011, turcul Ali Ordek a înfiinţat la Suceava SC Fruct XL Company SRL, firmă cu puncte de lucru şi la Iaşi şi Botoşani. Abia pentru 2014 firma a raportat activitate, an în care a fost preluată de un conaţional, Yilmaz Agbaht, în vârstă de 40 de ani. În anul respectiv, cu numai şapte angajaţi, societatea comercială a înregistrat un profit net de 103.257 lei, la o cifră de afaceri de ceva peste 5 milioane lei.

 

Dacă n-au cerut finanţiştii insolvenţa, a cerut-o un… Mert-an


Deşi nu a mai depus bilanţuri, scrie Supervizor.ro, turcul de la care s-ar fi aprovizionat en-gros şi o mulţime de botoşăneni, ar mai fi tranzacţionat totuşi legume şi fructe până pe la jumătatea anului 2016.
În a doua parte a anului, Fiscul a anulat înregistrarea în scopuri de TVA şi a declarat firma inactivă. Totuşi, nu a cerut şi insolvenţa societăţii.
Ce nu au făcut finanţiştii, a stat însă în puterea unui privat. În luna iunie a acestui an, SC Mert-an Fruct Expert SRL Afumaţi, a cerut insolvenţa firmei din nordul Moldovei pentru o datorie de ceva peste un miliard de lei vechi, reprezentând 14 facturi neachitate, care au avut scadenţa tocmai în 2015.
În luna septembrie, judecătorul sindic de la Tribunalul Suceava a admis cererea şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă. Totodată, instanţa a fixat data de 1 noiembrie 2017 drept termen limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor.


Turcul mai plăteşte?


Administratorul judiciar susţine că va formula cerere de atragere a răspunderii personale împotriva administratorului statutar al debitoarei, adică a turcului Yilmaz Agbaht. Întrebarea este însă: ce bunuri deţine acesta în România pentru ca Fiscul să poată recupera circa 1,5 milioane de euro?
Un mare semn de întrebare îl reprezintă şi datoria ca atare, ţinând cont că amintita sumă era valabilă la data de 30 iunie, în condiţiile în care pe 30 martie debitul era de numai 315.000 de lei. Cum a fost posibil ca în numai trei luni debitul total, în care sunt incluse şi dobânzile cu penalităţile, să crească de aproape 20 de ori?
Agbaht Yilmaz s-a născut în Turcia, pe 10 martie 1977 şi are domiciliul stabil chiar în acea ţară şi o reşedinţă în Suceava, fiind posesor al unui permis de şedere temporar.

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store