Victorie URIAȘĂ pentru o botoșăneancă, după cancer și bullying: Vreau să devin campioană la nivel mondial! - FOTO

Botoșăneanca din Italia a învins cancerul și a devenit apoi o sportivă de mare succes.

 

Bianca Roșca, o tânără de 26 de ani născută în Botoșani și stabilită în Palermo, a câștigat pe 13 mai la Cardiff, în Marea Britanie, grand prix-ul englez „Victory invitational” cu două victorii consecutive la „grappling”, jiu jitsu brazilian no gi (fără gi-kimono).

 

Bianca Roșca a concurat în categoria feminină de -65 kg și a obținut victoria, deși cântărea cu 4 kg mai puțin (61 kg).

 

„Mi-am dorit enorm această victorie am vrut să o aduc acasă, aici la Palermo. Am câștigat două lupte prin supunere și ambele în aproximativ 40 de secunde. Nu mă așteptam să câștig, atât din cauza greutății, dar și pentru că adversarele erau destul de puternice și, evident, doreau și ele victoria”, a povestit Bianca Roșca pentru gds.it.

 

 

 

 

Evenimentul de la Cardiff face parte dintr-un circuit care include toate marile orașe engleze. Acesta a început la Liverpool, organizând deja turnee de mare anvergură la Londra, New Castle și Manchester.

 

Într-o arenă cu toate locurile ocupate, s-au întâlnit unele dintre cele mai importante nume emergente ale grappling-ului european. Un grand prix masculin și unul feminin pentru a stabili campionul categoriei de -65 kg, care va trebui să își apere titlul la următoarele evenimente.

 

Viața desprinsă din filme

 

Bianca s-a născut la Botoșani pe 16 martie 1997. După o copilărie grea, s-a mutat împreună cu mama și fratele ei la Palermo.

 

„Trăim într-o țară săracă, mama primea un salariu de puțin peste 200 de euro. Atunci părinții mei s-au despărțit și mama a decis să plece cu noi”.

 

În Sicilia era pe cale să urmeze o carieră de model, atât de mult încât a câștigat și titlul de „Miss Regina Italiei”.

 

Dar în 2014, Bianca a fost diagnosticată cu cancer pulmonar și visul ei a dispărut.

 

A plecat imediat la Milano cu mama sa în vizită, dar a fost un moment dramatic, după cum povestește ea însăși: „Doamna doctor mi-a spus că, dacă nu mă operez, mi-au mai rămas două săptămâni de trăit. Așa că au intervenit de urgență, în sala de operație erau douăzeci de medici”. Pentru a o salva, a trebuit îndepărtat un plămân.

 

Sportiva de și-a făcut knock-out tumora.

 

„Nu a fost o perioadă ușoară pentru mine, boala pe care am avut-o mă făcea să mă retrag în mine și provoacă prejudicii considerabile la nivel psihologic. Din fericire, în timpul luptei mele împotriva cancerului, l-am găsit pe maestrul Ruben Stabile ( din echipa Cicero Costha, n.red.), care m-a ajutat foarte mult în învingerea bolii. Datorită ajutorului și pregătirii sale, acum pot evita să merg cu acel oribil recipient de oxigen”.

 

 

Sportul a ajutat-o să depășească această traumă

 

„Am ajuns la acest sport din două motive: primul este că, atunci când eram mai tânără, am fost victima bullying-ului. Al doilea este că, acum câțiva ani, am avut cancer și aveam nevoie să găsesc o modalitate de a-mi elibera emoțiile pe care le țineam în mine. M-am mutat la Palermo pentru a fi alături de mama mea care locuiește aici de 20 de ani. Trăiesc în Sicilia de 10 ani și mă simt palermitană în toate sensurile. Și ador mâncarea palermitană. Călătoresc des pentru competiții, dar recunosc că doar aici mă simt acasă”, a spus sportiva născută în Botoșani.

 

„Obiectivul meu pentru viitor? Vreau să devin o campioană la nivel mondial”, a adăugat tânăra.

 

Bianca Roșca a demonstrat o determinare de neclintit, a învins obstacolele vieții și a reușit să se impună pe scena internațională a acestui sport. Povestea ei de succes este o inspirație nu doar pentru cei care practică arta marțială, ci și pentru toți cei care se confruntă cu dificultăți în viață. Bianca a dovedit că, având determinare și reziliență, orice obstacol poate fi depășit.

 

(Foto: Giornale di Sicilia)