Stocul de vaccin antirabic EPUIZAT în mai multe judeţe din ţară: Doar la Botoșani se găsesc câteva doze

Vaccinul antirabic lipseşte din Spitalul de Boli Infecţioase de mai bine de o lună. Stocul de vaccin s-a epuizat în mai multe judeţe din ţară, în regiunea Moldovei regăsindu-se doar câteva doze la Botoşani, scrie Ziarul de Iași.

 

Vaccinul lipseşte din cauză că Mi¬nisterul Sănătăţii nu a ajuns la o înţelegere asupra preţului de achiziţie a antirabicului cu producătorii de pe piaţă. Vaccinul care se administrează pacienţilor muşcaţi de animale nevaccinate lipseşte inclusiv de la Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ din Capitală. Potrivit infecţioniştilor ieşeni, peste 200 de persoane au ajuns în acest interval cu muşcături de animal în spital. Bolnavilor li s-a făcut serul antirabic, cel care îi ajută dacă animalul avea rabie, însă nu li s-a administrat şi vaccinul antirabic, cel care are rol profilactic. Pacienţii care au fost muşcaţi şi cărora nu li s-a administrat serul corespunzător sunt supravegheaţi zilnic prin telefon. Medicii află în acest fel dacă victima prezintă simptome noi, care îi pot pune viaţa în pericol. Directorul medical al spitalului, Liviu Prisecaru, a mai precizat că a tri-mis mai multe înştiinţări către Direcţia de Sănătate Publică (DSP) cu privire la lipsa vaccinului şi că, din informaţiile oferite de minister, criza va înceta după ce ministerul şi producătorii vor cădea de acord asupra preţului de achiziţie a vaccinului.
Vaccinul antirabic a intrat de mai bine de o lună în categoria medicamentelor, şi de atunci achiziţia se face prin minister. Momentan nu am avut situaţii critice determinate de lipsa vaccinului. Consumul mediu de vaccin antirabic în spitalul nostru este de 300 de doze pe lună“, a mai adăugat medicul.
Potrivit DSP, spitalul va primi necesarul de vaccin an¬tirabic cel mai devreme la mijlocul lunii decembrie.
Lipsa de vaccin este determinată de faptul că ministerul a propus un preţ produ¬cătorilor, cu care aceştia nu au fost de acord. Ei au pe stoc vaccin, dar, pentru că au contestat preţul ministerului, încă nu livrează în ţară produsul. Contestaţia se rezolvă în 30 de zile“, a precizat Marius Voicescu, purtător de cuvânt DSP.
CITEȘTE: Pacienţi trimişi acasă fiindcă nu există vaccin - 'Nu avem ce să facem'