Statul tras în piept de botoşăneni la impozitele pe chirii

 

Oficial, numărul botoşănenilor care îşi închiriază locuinţele din diverse motive este relativ limitat la nivel local. Cel puţin asta reiese din datele deţinute de unele servicii publice cu implicare în impozitarea veniturilor rezultate din chirii. Neoficial însă, cei care îşi oferă apartamentele sau garsonierele unor străini pentru a obţine un ban în plus, sunt mult mai mulţi. O dovedesc datele deţinute de agenţiile imobiliare, care se ocupă de cu astfel de tranzacţii. Puţini sunt cei care, din proprie iniţiativă îşi  declară veniturile din chirii. Motivul? Nu există nici o instituţie care să îi controleze!

Mai puţini botoşăneni corecţi cu Fiscul anul acesta
Potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP)  1.420 de botoşăneni sunt înregistraţi ca plătitori de impozit pe venituri obţinute din închirierea proprietăţilor. Aceştia au imobile în municipiu şi pe care le-au dat în folosinţă temporară altor persoane contracost. Conform legii din ceea ce încasează de la chiriaşi, un anume procent se duce în bugetul statului. Partea interesantă este că statul se bazează pe simţul de responsabilitate al cetăţeanului şi fiecare proprietar trebuie singur să îşi declare venitul suplimentar obţinut prin închiriere, urmând a fi impozitat. „În acest an, numărul contribuabililor persoane fizice care au declarat că obţin venituri din chirii este de 1.420. Venitul net declarat este în suma de 10.911.429 lei cu un impozit aferent în suma de 1.778.341 lei”, susţine Marta Scutaru, consilier superior DGFP. Anul acesta, suma încasată de Fisc a fost mai mare cu 220.000 de lei decât anul precedent, deşi a fost colectată de la mai puţini proprietari. Paradoxul are la bază creşterea preţului chiriilor în 2011 faţă de 2010.
Cifrele finanţiştilor contrazise de agenţii imobiliari
Şi dacă finanţiştii susţin că numărul botoşănenilor corecţi, care şi-au declarat veniturile obţinute din chirii este mai mic anul acesta, agenţiile imobiliare susţin contrariul. În urma unui articol publicat de Botoşăneanul.ro în această săptămână, reiese foarte clar că, de fapt astfel de tranzacţii sunt extrem de numeroase lunar. „S-a închiriat foarte mult. E o presiune pe familiile tinere care nu s-au mai încadrat pentru un împrumut la bancă şi stau în chirie. Noi facem cam 7-8 închirieri pe lună”, spune Corneliu Timofte, patronul unei agenţii imobiliare.
Potenţialii botoşăneni impozabili lăsaţi „de capul lor” de instituţiile statului
Din păcate pentru stat, dar din fericire pentru unii proprietari de imobile, nu există instituţii abilitate pentru verificarea statutului real al persoanelor care stau în apartamente. Cel puţin asta susţin inspectorii de la Garda Financiară care luptă pentru combatarea evaziunii fiscale şi care sunt de părere că singurii care ar putea semnala astfel de situaţii ar fi preşedinţii asociaţiilor de proprietari. „Problema este la cei care nu declară veniturile din închiriere. Cine poate să-i depisteze pe aceştia? Să mă duc eu din apartament în apartament? Am eu dreptul să mă duc să bat la uşă şi să îmi arate contractul de închiriere? Sau să vină asociaţiile de proprietari care să aducă la cunoştinţa noastră”, explică Corneliu Mihai, comisar şef Garda Financiară Botoşani. În opinia acestuia, inclusiv chiriaşii ar trebui să sesizeze instituţiile statului faptul că proprietarul nu a încheiat nici un contract de închiriere. Acesta este motivul pentru care la Botoşani ar fi închiriate mai multe apartamente şi numai o mică parte plătitoare de impozit, ceea ce cauzează un prejudiciu în bugetul de stat.
„Vizorul SRL” – cea mai bună firmă de pază şi monitorizare
Cea mai bună şi eficientă „instituţie” de monitorizare a persoanelor care stau în chirie a rămas vizorul vecinului de palier. „Eu îi prind foarte uşor. În momentul în care de pe scară vin şi îmi spun că la apartamentul cutare, locuieşte cutare, m-am prezentat acolo. La Fisc nu-i declar, dar informez proprietarul, şi proprietarul se duce el la Fisc dacă vrea, nu-l duc eu la Fisc", mărturiseşte Petrică Butnariu, preşedinte asociaţie de proprietari, care a recunoscut că astfel de situaţii sunt frecvente printre botoşăneni. Asociaţiile sunt la curent cu statutul celor care utilizează o oarecare locuinţă întrucât proprietarul  le prezintă contractul de închiriere, prin care chiriaşul preia cheltuielile şi îşi asumă responsabilitatea de a le plăti.
Pedeapsă cu închisoarea pentru proprietarii mincinoşi
Potrivit legislaţiei în vigoare, cei care îşi închiriază locuinţa şi nu plătesc impozit la stat riscă chiar pedeapsa cu închisoarea. „Potrivit legii nr. 241/2005, într-o asemenea situaţie sunt întrunite elementele infracţiunii de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi urmãtoarele fapte sãvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale, ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile”, a declarat Daniela Darea, purtător de cuvânt Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ).

Elsa ŞEICA