Sprijin pentru familiile vulnerabile, 1.400 de lei ajutor pentru plata facturilor la energie

Cea mai importantă măsură adoptată vreodată de Guvernul României pentru persoanele vulnerabile a intrat în etapa a doua.

 

Aproximativ 2 milioane de gosposării au primit o nouă tranșă de 700 lei pe cardurile de energie, bani cu care să achite facturile la utilități în sezonul rece.

 

Cardurile de energie finanțate din fonduri europene au fost încărcate cu a doua tranșă de 700 de lei pentru anul 2023.

 

Categoriile vulnerabile au primit, în 2023, 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, în două tranșe a câte 700 de lei fiecare. Sprijinul a fost negociat cu Comisia Europeană de fostul ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

 

Ajutorul este acordat pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

 

Noua tranșă înseamnă în total  1,44 miliarde lei, 100% bani europeni, iar regulile rămân aceleași:

 

  •  se decontează toate formele de energie, inclusiv energia termică aferentă încălzirii în cazul blocurilor și locuințelor colective;
  •  facturile se pot plăti de acasă, fără să fie nevoie ca beneficiarii să se deplaseze.

De acest sprijin beneficiază:

  • pensionarii cu vârsta peste 60 ani și venituri sub 2.000 lei/lună;
  • persoanele care încasează pensie de invaliditate cu venituri sub 2.000 lei/lună;
  • persoanele cu handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri sub 2.000 de lei/lună;
  • familiile care primesc alocație de susținere;
  • persoanele care primesc ajutor social.

 

În 2023, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene le-a oferit românilor vulnerabili, din fonduri europene, sprijin pentru plata facturilor la energie în valoare de 700 lei de 2 ori/ an. Cardurile pentru încasarea ajutoarelor au fost emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română, iar listele cu beneficiari au fost întocmite printr-un parteneriat între Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Ministerului de Finanțe, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Telecomunicații.

 

(Comunicat PNL Botoșani)