„Speranța” PSD-ului de la Botoșani: Numit director la 28 de ani, cercetat penal pentru „șantaj” asupra unor firme

Tragedia petrecută pe șantierul A7 a scos la iveală o serie de detalii care fuseseră ținute departe de lumina publică.

 

Responsabil SSM găsit tocmai la...Botoșani 

 

Jurnaliștii de la ReporterIS au descoperit faptul că există legături inclusiv la Botoșani cu acest eveniment tragic.

 

Este considerată controversată situația Coordonatorului SSM (Sănătatea și Siguranța în Muncă) de pe șantierul autostrăzii, care era demisionar de trei săptămâni din DRDP.

 

Este vorba tocmai despre Andrei Beilic, inginer în cadrul Secției Botoșani a Direcției Generale, era supus unei anchete interne pentru contracte oneroase, fiind dat și pe mâna Parchetului.

A demisionat în momentul în care CNAIR a primit confirmarea oficială că pe numele său este declanșată o anchetă penală.

 

 

Mugurel Laicu spune că înlocuirea lui Beilic la supravegherea loturilor A7 avusese deja loc la momentul catastrofei și că fusese numit un nou coordonator SSM, Andrei Tacu.

 

„Șantaja” operatorii privați

 

Coordonatorul SSM lucra, de exemplu, tocmai la Secția Botoșani. Inginerul Andrei Beilic a fost nevoit să demisioneze în august, fiind cercetat pentru conflict de interese și căpușarea Direcției Regionale de Drumuri.

 

Conform mărturiilor, Beilic și-a înființat un start-up cu fonduri guvernamentale cu activități de consultanță și avizare a firmelor cu sediile având deschidere la drumul național. El a speculat această piață virgină ca un adevărat recuperator de taxe de protecție. Marea majoritate a firmelor nu își scot aviz pentru realizarea accesului la drumurilor naționale, aceasta fiind o contravenție.

 

Beilic a străbătut tot drumul național din Botoșani și a văzut că sunt zeci de firme fără acest aviz. Taxa pentru obținerea accesului nu este mică, putând depăși 10.000 de lei. Andrei Beilic, pe de o parte, avertiza agenții economici că încalcă legea, iar pe de altă parte se oferea să le rezolve problema prin obținerea avizului de acces prin firma proprie, contra unui comision pentru serviciile prestate.

 

Două firme l-au reclamat pe inginerul SSM, considerând că sunt victimele unui șantaj. Culmea este că Andrei Beilic era cel care dădea avizele de la DRDP, el întocmind dosarul cu cererea de acces și tot el fiind cel care îl aproba.

 

Andrei Beilic a acces pe funcții publice cu largul sprijin al PSD Botoșani. A ajuns director la numai 28 de ani însă și-a pierdut funcția la scurt timp.

 

De asemenea, tot cu sprijinul partidului este membru în mai multe consilii de administrație din subordinea Consiliului Local, cea mai recentă numire fiind în cel de la Urban Serv.