Un operator de transport interjudețean trebuie să achite o amendă care a fost aplicată de reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani.
Este vorba despre societatea botoșăneană Lyk, reclamată la Protecția Consumatorilor pentru modul defectuos în care s-a desfășurat o cursă de la Mangalia la Botoșani, în urmă cu două săptămâni.
Mai mulți botoșăneni au fost nevoiți să aștepte la marginea unui drum, pe bordură, timp de șase ore, înlocuirea unui autocar care s-a stricat. În tot acest timp, șoferii de pe autocar nu le-au oferit minime condiții pentru ca timpul scurs în cele șase ore să fie mai ușor de suportat.
Călătorii au arătat că probabil nu ar fi făcut reclamație dacă erau spre exemplu „depozitați” la terasa unui restaurant unde ar fi avut acees la serviciile de bază: băuturi răcoritoare, mâncare și acces la toaletă.
„Am aplicat o sancțiune contravențională de 7.000 de lei pentru nerespectarea drepturilor consumatorilor. Operatorul, conform noilor prevederi legislative are la dispoziție 15 zile pentru a contesta sancțiunea. Iar dacă contestă, noi aflăm după câteva luni de zile, când ne comunică instanța”,
Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct CJPC
Șeful de la Protecția Consumatorilor susține că există reglementări legale cu termene clare în care societățile de transport au obligația să înocuiască autobuzele defecte.
Iar în această perioadă să asigure călătorilor apă și mâncare.
”Există o lege a transportatorilor în care, este prevăzut pentru transportul național un termen de cinci ore ca să preia călătorii de la momentul la care se constată defecțiunea”,
Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct CJPC
Botoșănenii, în jur de 20 au așteptat înlocuirea autobuzului, în temperaturi caniculare, undeva la marginea orașului, fiind nevoiți să meargă distanțe lungi pentru a cumpăra apă sau mâncare.
Comisarii de la Protecția Consumatorilor au primit sesizările transmise, prin telefon.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL: