ŞOC : Camera de Comerţ s-ar putea închide

 

Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) şi-ar putea sista activitatea din cauza crizei economice, dar şi a dezinteresului firmelor şi autorităţilor. Instituţia mai are doar şapte angajaţi, din peste 20 cîţi avea nu cu mulţi ani înainte, aceştia lucrează după un program redus şi îşi primesc cu greutate salariile. Aceasta deoarece încasările i-au scăzut drastic de la trecerea Oficiului Registrului Comerţului în subordinea Tribunalului. În plus, din cauza dificultăţilor financiare generale, nu mai găseşte societăţi comerciale dornice să participe la tîrguri, a căror organizare reprezenta o altă sursă de venit. Un exemplu elocvent este faptul că investitori din China şi-au anunţat intenţia de a intra în relaţii comerciale cu firme din Botoşani, CCIA a contactat 100 de agenţi economici şi nici măcar unul singur nu a răspuns invitaţiei. Dorin FloaresCum situaţia nu este una proprie doar Botoşaniului, în sistem se vorbeşte tot mai intens de închiderea camerelor de comerţ. „Dacă se închid două-trei, atunci se închide în toată ţara. Dacă nu este nevoie de noi măcar să ni se spună”, a spus Dorin Floareş, preşedintele CCIA Botoşani. Reprezentanţii sistemului cameral din România intenţionează chiar să meargă la Comisia Europeană de la Bruxelles şi să sesizeze situaţia din România.

Probleme de la CCIA au ajuns şi în atenţia prefectului. Acesta susţine că a făcut ce i-a stat în competenţe pentru a ajuta mediul economic. „M-am întîlnit cu oamenii de afaceri, le-am preluat problemele, le-am transmis la parlamentari, la Guvern”, a declarat Cristian Roman.

CCIA Botoşani este o organizaţie neguvernamentală. Mai are în jur de 60 de membri, care plătesc o cotizaţie anuală de 800 de lei, ceea ce înseamnă că anual ar trebui să se adune 48.000 de lei. „Noi, oricum, nu am trăit niciodată din cotizaţii”, a mai afirmat Floareş. CCIA se autofinanţează. Ea a fost reînfiinţată în 1990, după ce şi-a început activitatea încă din secolul 19. Anul acesta nu a organizat nici un tîrg.