Situație dramatică la Iași: În spitale e ca-n Italia acum un an, persoanele pozitive se sufocă pe lângă paturile cu oxigen ocupate

Pacienți care au nevoie de oxigen, dar nu au loc în paturile speciale de la secţiile ATI. Medicii așteaptă unitatea mobilă de la Botoșani pentru a face față situației.

 

Locuri noi la ATI nu se eliberează, se pare, decât prin deces. Este o situaţie cu care Iaşul nu s-a mai confruntat de la debutul pandemiei, ce aminteşte mai degrabă de dramele cumplite din nordul Italiei, de acum un an.

 

Medicii trag un mare semnal de alarmă, în condiţiile în care incidenţa dă semne că va urca în continuare, scrie Ziarul de Iași. Mai grav, evoluţiile bolii sunt mult mai rapide, iar cei afectaţi grav sunt tot mai tineri.

 

Tensiunea era maximă ieri-dimineaţă la Unitatea de Primire Urgenţe, unde cinci pacienţi confirmaţi cu infecţia cu SARS COV 2 aflaţi în stare gravă aşteptau un loc la una din secţiile de ATI de la unităţile medicale. Dinamica locurilor a permis totuşi ca, până la ora 15, trei dintre aceştia să fie transferaţi.

 

"Aşteptăm eliberarea unor locuri prin evoluţia favorabilă, asta e tot ce ne dorim, a unor pacienţi care sunt în acest moment în secţiile ATI din judeţul Iaşi. Din nefericire, în anumite zile, eliberarea locului se întâmplă prin decesul unor astfel de pacienţi care au forme grave”,

declara ieri prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

 

 

„Afectarea celorlalte organe este mai gravă şi se produce mai repede acum”

 

Veştile proaste vin nu numai din saloane, şi din observaţiile medicilor. Infecţioniştii ieşeni au mai constatat că, în ultimele 10 zile, în cazurile de Covid-19 din urgenţă este vorba în general de pacienţi tineri, cu vârste între 32 şi 60 de ani, cu forme severe de boală, iar afectarea celorlalte organe de către virus este mai gravă şi mai rapidă.

 

“Constatăm că, în acest al treilea val, numărul formelor grave este mai mare, iar decompensarea, în primul rând respiratorie, în al doilea rând cardiacă, şi a altor organe ale acestor pacienţi, este mai gravă şi apare mai rapid.

Am avut în aceste zile forme de afectare pulmonară până la 90%, iar 90% înseamnă o mică zonă de parenchim pulmonar care mai poate face schimburi gazoase şi o şansă foarte mică pentru pacient de a supravieţui, în ciuda terapiei intensive. Terapia intensivă înseamnă singura şansă de salvare a acestor pacienţi, dar eforturile sunt uriaşe, iar pacientul care are şi alte comorbidităţi nu evoluează aşa cum şi-ar dori echipa medicală",

a adăugat Diana Cimpoeşu.

 

Specialiştii atrag atenţia populaţiei, atunci când apar primele simptome de boală, să se prezinte imediat la medicul de familie.

 

”Situaţia este destul de dificilă, incidenţa cazurilor grave a crescut foarte mult. Situaţia este dramatică. Dacă populaţia nu înţelege că respectarea regulilor este singura soluţie pentru a preveni creşterea incidenţei bolii, nu ştim cum vom face faţă în continuare",

Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi.

 

Acesta a adăugat că deocamdată a fost posibilă suplimentarea cu trei paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie, iar că Spitalul Modular de la Leţcani rămâne închis până la finalizarea expertizei la sistemul de electricitate.

 

 

Se așteaptă unitatea mobilă de la Botoșani

 

“Facem eforturi, de asemenea, pentru transferul camionului de terapie intensivă de la Botoşani către Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi, pentru că numărul de pacienţi care necesită terapie intensivă în acest moment în Iaşi şi cererile de transfer din toată Regiunea de Nord-Est este mare”,

Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store