Sindicatul Impact anunță procese masive împotriva Guvernului, pentru sute de angajați de la Direcția Copilului

Conducerea Sindicatului Impact care reprezintă interesele salariaților din Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și nu numai își arată revolta față de decizia de aliminare a stimulentului de risc acordat pentru asistența socială.

 

Ținuți la serviciu două săptămâni de zile

 

 

Salariații din centrele rezidențiale de asistență socială au fost singurii sacrificați în perioada stării de urgență fiind izolați la locul de muncă în ture succesive de câte 14 zile, începând cu data de 10 aprilie 2020, ei petrecându-și toate sfintele sărbători Pascale alături de beneficiarii din centrele unde își desfășoară activitatea, departe de familiile lor.

 

„Uneori au fost situații dramatice, colegii noștri fiind nevoiți să își părăsească proprii copii sau părinți bolnavi dependenți de ei, pentru a sta izolați la locul de muncă și pentru a nu expune beneficiarii din centrele rezidențiale infectării cu virusul COVID-19. Condițiile de cazare din centrele rezidențiale nu au fost dintre cele mai comode, având în vedere că, pe lângă beneficiarii de servicii sociale a fost necesar crearea de locuri de dormit și refacere a capacității de muncă și pentru salariați, spațiul fiind același și cu toate acestea, colegii noștri s-au mobilizat exemplar și au respectat toate normele în vigoare”,

Camelia Socianu, președinte Sindicatul Impact

 

Inițial s-a aprobat...

 

La presiunea sindicatelor, Guvernul României, prin Ordonanța de Urgență nr. 82/21 mai 2020, a aprobat acordarea unui stimulent de risc în sumă fixă de 1.150 lei într-o singura tranșă pentru salariații care au fost izolați în centrele rezidențiale in temeiul Ordonanței Militare nr. 8/2020.

 

Sumele trebuiau acordate in baza unor tabele inaintate către agențiile județene pentru plăți și inspecție socială de fiecare angajator în parte, banii provenind din fonduri europene. 

 

Instituțiile care au avut salariați izolați la locul la muncă au promovat toate demersurile și au depus documentația solicitată către AJPIS-uri pentru obținerea fondurilor necesare plății acestui stimulent de risc, dar sumele nu sunt încă alocate fiecărei instituții pentru salariații săi.

 

Apoi s-a anulat

 

În data de 14 iulie 2020 în Parlamentul României este votat un proiect de lege, care inițial era de aprobare a OUG nr. 82/2020, dar Comisia de Muncă de la Camera Deputaților l-a modificat și l-a transformat în proiect de lege de respingere a OUG nr. 82/2020. În prezent, acestă lege de respingere a acestui stimulent în cuantum de 1.150 lei este trimisă la Președinte pentru promulgare.

 

Federația sindicală FNS PRO.ASIST din care face parte și Sindicatul ”IMPACT” Botoșani ia atitudine și solicită Președintelui României să nu promulge această lege, această bătaie de joc la adresa salariaților din asistență socială!!!

 

Și după încetarea stării de urgență, au fost centre rezidențiale în țară în care colegii noștri au continuat izolarea la locul de muncă, de asemenea, salariații din asistență socială sunt singurii care sunt testați periodic la două săptămâni pentru depistarea infectării cu coronavirus fiind într-un permanent stress pentru a nu fi declarați falși-pozitivi și internați în spital. Și cu toate astea, cei care guvernează această țară consideră că nu au dreptul la o sumă modică ca recompensă pentru efortul făcut de acești salariați.

 

Valuri de procese în instanță

 

Sindicatul ”IMPACT” Botoșani deschide acțiuni în instanță pentru toți membrii de sindicat care au fost izolați la locul de muncă în centrele rezidențiale, respectiv pentru colegii din DGASPC Botoșani, DGASPC Brașov, UAMS ”Dr. Elena Popovici” Flămânzi, UAMS Săveni, DAS Botoșani și DAS SIret.

 

Salariații din asistență socială merită respect și considerație pentru că au pus mai presus de interesul personal, interesul pentru beneficiarii din centrele sociale rezidențiale.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store