Sharenting-ul: Noua modă printre părinții de la Botoșani, care pune în  pericol copiii, medic de la Mavromati:  A luat amploare acest fenomen

Zilnic  pe rețelele de socializare sunt postate de către botoșăneni, diverse, poze, texte și altele asemenea. Copilul la joacă, copilul cum mănâncă, copilul în cadă, copilul cum râde, etc.

 

Părinții în pas cu noua modă

 

Și în nenumărate rânduri, părinţii sunt cei care postează pe Facebook sau Instagram fotografii și videoclipuri cu cei mici. Se numește sharenting și este un trend care a luat amploare în rândul adulților.

 

Dat fiind faptul că de multe ori părinții postează diverse lucruri despre copiii lor fără a le cere acordul, specialiștii avertizează faptul că uneori aceștia au de suferit de pe urma acelor postări.

 

„Poate să afecteze copilul mai mare care este mai sensibil și în momentul în care de exemplu apar ironiile din partea prietenilor vis a vis de imaginea văzută pe internet postată de mama în scutec, sau pe oliță, în diverse ipostaze haioase, atunci el simțindu-se jenat pot să apară probleme emoționale, de izolare, de plâns, de reactivitate compartimentală în momentul în care un copil râde de el”,

Laura Jijie, coordonator Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati

 

Semnal de alarmă din partea specialiștilor

 

De aceea, medicul atrage atenția asupra faptului că părinții ar trebui să aibă mult mai mare grijă cu privire la ce anume postează în mediul online.

 

„Într-adevăr a luat amploare acest fenomen și părinții trebuie să mediteze asupra acestui lucru pentru că totul se stochează și la un moment dat totul  poate să fie împotriva copilului. Sunt elevi mai mari,  adolescenți care nu sunt  de acord ca părinții să posteze imagini cu ei, și trebuie să îi întrebe. Noi vorbim acum și pentru protecția copilului este de evitat a furniza informații legate de școală, date personale ale copiilor pentru a preveni alte probleme mai grave”,

Laura Jijie, coordonator Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati

 

 

Între timp botoșănenii își „povestesc” viața în mediul virtual fără prea multe ezitări. Din 10 mămici pe care le-am întrebat despre acest subiect și anume dacă au postat vreodată imagini cu ai lor copii, toate au răspuns afirmativ neputând să ne  spună dacă ar trebui să renunțe la acest lucru. Și asta pentru că a început deja să facă parte din rutina zilnică.

 

În mediul online, copiii pot fi expuşi mai multor riscuri. Pot inclusiv să devină ţinta agresorilor sexuali.

 

Sorin Stănică, comisar la Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii: De multe ori vedem copii dezbrăcaţi sau aproape dezbrăcaţi pe conturile părinţilor sau vedem cum părinţii creaază conturi pe numele copiilor de la vârste foarte fragede. În ceea ce priveşte abordarea copiilor in mediul online, abordarea se face gradual, pe un ton neutru, de egalitate, iar de multe ori se folosesc conturi false. Trebuie să cunoaştem nişte măsuri minime. Poţi de exemplu să limitezi sau interzici altor persoane să distribuie fotografiile pe care le postezi.

 

Peste 600 de dosare penale privind combaterea pornografiei infantile au fost înregistrate la nivel naţional, în perioada 2016-2018.

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store