Şeful CAS „se ia de gât” cu ministrul şi atacă decizia de desfiinţare a instituţiei

 

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Botoşani, Costel Lupaşcu îşi menţine poziţia adoptată odată cu iscarea primelor zvonuri privind desfiinţarea instituţiei pe care o conduce şi susţine că nu este de acord cu dispariţia acesteia. Asta după ce, ministrul sănătăţii, Eugen Nicolaescu a anunţat oficial în cursul zilei de astăzi eliminarea a două structuri, respectiv CAS şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

 „Am acelaşi punct de vedere”

Şeful CAS este de părere că activitatea acestei instituţii ar trebui să fie menţinută la nivel local pentru a se ocupa de problemele asiguraţilor dar şi a furnizorilor de servicii. Dispariţia casei ar avea ca drept rezultat un haos în rândul cetăţenilor care vor fi astfel nevoiţi să se deplaseze în alte judeţe pentru a-şi rezolva problemele. Costel Lupaşcu a oferit astfel exemplul persoanelor cu probleme grave, care necesită proteze, cărucioare şi care nu pot fi purtaţi pe drumuri. „Am acelaşi punct de vedere, eu consider că la nivelul judeţului trebuie să existe o structură care să asigure relaţia cu asiguratul. Să vedem sub ce formă, dar eu aş gândi repet, din punctul de vedere al asiguratului, al meu, al tău care trebuie să intru în legătură cu o structură de asigurări de sănătate pentru că sistemul funcţionează în momentul ăsta şi este constituit din oameni care lucrează de la începutul CAS, oameni care ştiu despre ce este vorba, oameni buni profesionişti în ceea ce fac ei. Dacă noi desfiinţăm aceste structuri, cine va gestiona la nivel local, la nivel judeţean relaţia cu furnizorii şi cu asiguraţii?”, a declarat Costel Lupaşcu, director executiv CAS Botoşani.

„El poate să fie mâine în locul meu”

Decizia ministrului nu este apreciată nici de simplii cetăţeni care vin cu diverse probleme la CAS. Unii asiguraţi se află în asentimentul directorului de la casă şi susţin că nu se poate desfiinţa o instituţie de care oamenii au atâta nevoie, în special cei care au probleme medicale mai grave sau cei care necesită operaţii. „Dar ce, nu e bine să avem aici, la noi? Eu cred că nu e de acord nici cel care nu are nevoie. Am avut nevoie de cărucior, am nevoie de proteză, am nevoie de fel de fel. El (n.r. ministrul sănătăţii) nu-şi dă seama? El poate să fie mâine în locul meu, sau acuşi sau peste o oră. La Dumnezeu nu e greu să coboare şi pe unul şi pe altul cum m-a coborât şi pe mine”, a declarat Ioan Z. un botoşănean în vârstă de 58 ani aflat la sediul instituţiei pentru a solicita o nouă proteză. Decizia anunţată de ministrul sănătăţii cu privire la desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate şi a direcţiilor de sănătate publică ar avea la bază considerente financiare, adică s-ar face economii la bugetul asigurărilor din sănătate şi ar avea loc în următoarele zile.
CITEŞTE:
 Şeful CAS n-are ştiri despre desfiinţare : Asemenea oameni nu i-aş trimite la Iaşi