Şefimea judeţului se şterge la fund cu descentralizarea

 

Doar trei şefi de instituţii cu subordonare guvernamentală au formulat propuneri de descentralizare. Şefii serviciilor publice deconcentrate trebuiau practic să vină cu iniţiative prin care să predea o parte din atribuţii.
Primul reprezentant al Guvernul Cristian Roman în judeţ a cerut pe 11 august directorilor să transmită Prefecturii idei de descentralizare a unităţilor pe carele conduc. Termenul până la care trebuiau să facă acest lucru a expirat şi nici măcar 10% dintre şefii în cauză, de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă sau Casa Judeţeană de Pensii şi până la Inspectoratul Şcolar Judeţean sau Direcţia de Sănătate Publică nu au trimis idei pe această temă. Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a propus ca Protecţia Consumatorilor să treacă la Oficiul Judeţean pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, Agenţia pentru Protecţia Mediului doreşte comasarea cu Garda de Mediu şi Sistemul de Gospodărire a Apelor „pentru o mai bună evaluare a problemelor de mediu”, iar Direcţia Judeţeană de Tineret şi Sport vrea să cedeze Centrul de Agrement „Luceafărul”, care este nefuncţional, la Consiliul Judeţean.
„Am fost două luni în concediu medical pentru că am avut probleme la menisc”
Peste 25 de directori au trimis adrese oficiale la Prefectură prin care aduc la cunoştinţa că nu au nici o idee de descentralizare, iar alţii 16, precum cei de la Secţia Drumuri Naţionale, Autoritatea Rutieră sau Biroul Vamal Stânca sau Serviciul Judeţean de Metrologie Legală (SJML) nu s-au obosit să transmită nici măcar că nu au vreo propunere. „Am fost două luni în concediu medical pentru că am avut probleme la menisc, după care s-a legat cu concediul de odihnă”, a explicat Gabriel Alecsandru, şeful SJML. Acesta a adăugat că şi chiar dacă ar fi fost la serviciu tot nu avea ce propuneri de descentralizare să facă deoarece la Botoşani deja Metrologia are foarte puţini angajaţi şi a rămas şi fără contabil. În schimb, alţi directori, precum cel de la Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional (DJCCPCN) susţin că, de fapt, ei au trimis propuneri la Prefectură şi nu-şi explică de ce se află pe lista celor care nu ar fi formulat astfel de idei. Una ar fi ca DJCCPCN să aibă drept de preempţiune la vânzarea monumentelor istorice, atribuţie care în prezent o are Ministerul Culturii. „Direcţia nu are ce atribuţii să mai cedeze, sunt practic atribuţiile statului”, a spus Dănuţ Huţu, directorul DJCCPCN. Prefectul Cristian Roman a solicitat directorilor propuneri privind descentralizarea în ideea posibilei reorganizări administrativ-teritoriale. „Descentralizarea oricum se face, mai devreme sau mai târziu. O să vă rog să aveţi curajul să faceţi aceste propuneri fără să vă gândiţi la funcţiile ocupate vremelnic”, a spus Roman când le-a solicitat directorilor propunerile menţionate.

Sergiu BĂLĂŞCĂU