Şefii spitalelor şi-au spus păsurile prefectului

 


Conducerea Spitalului de Pediatrie dar şi cea a Maternitătţii Botoşani, împreună cu reprezentanţi ai două organizaţii sindicale s-au întîlnit în decursul zilei de marţi, 23 martie cu prefectul judeţului, pentru a-i aduce la conuştinţă nemulţumirile legate de decizia Ministerului de a comasa cele două unităţi. Reprezentanţii celor două spitale se opun categoric măsurii de subordonare Spitalului Judeţean Mavromati, în acest sens înaintînd şi un memoriu Ministerului Sănătăţii.
Ne-am spus doleanţele şi noi şi ceilalţi, urmează noi discuţii, deocamdată nici un rezultat, cred că această reorganizare ar aduce deservicii pentru noi, dar nu şi pentru Spitalul Judeţean, pentru că se doreşte a fi spital de urgenţă şi trebuie să aibă pediatrie şi ginecologie. Pentru noi, este o chestie nefavorabilă, mai ales că spitalul judeţean are multe datorii şi ne e frică că nu o să mai avem bani cu ce să lucrăm”, a declarat Geta Caraciuc, medic primar spitalul de Pediatrie.
Sindicaliştii au criticat totdată, modul în care s-a propus această decizie de comasare a celor două unităţi spitaliceşti de către secretarul de stat din cadrul ministerului de resort.
Noi suntem în prezent doar la stadiul de promisiuni, mai departe nu ştim ce se va întîmpla, nu s-a discutat la modul concret, am înţeles că deocamdată sunt doar nişte intenţii, vom vedea, în orice caz, vizita secretarului de stat care s-a făcut mi s-a părut cel puţin dubioasă, ca să vii într-o după amiază, în jumătate de oră să faci evaluarea spitalelor din judeţ mie mi se pare cam super performant”, a declarat şi medicul Gabriel Petrovici, vicepreşedinte Sindicatului Medicilor Specialişti.
Totodată, medicii susţin că, această decizie este cu atît mai neinspirată cu cît, datoriile spitalului judeţean sunt imense, la acestea adăugîndu-se şi cele pe care le au unităţile care au fost propuse să treacă în subordinea acestuia.
Avem datorii 11 miliarde, dar comparativ cu Spitalul Judeţean care are de 200 de miliarde, datoriile noastre sunt extrem de mici, ne-am obţinut nişte drepturi, suntem unul dintre cele 23 de spitale din ţară acreditate ca spital pediatru a copilului, deci facem parte dintr-un grup de elită, avem cel mai mic număr de personal pe pat bugetat, deci şi cele mai mici cheltuieli. Sunt nişte realizări, suntem ca şi spital mono-disciplinar, bine încetăţeniţi”, a afirmat şi medicul Gina Puflea.
Una dintre soluţii pentru ca această măsură să nu fie aplicată, ar fi potrivit lui Vasile Chiru, obţinerea unei audienţe la minister pentru a se discuta punctual această problemă.
Deocamdată, au fost doar nişte discuţii de informare, pe ceea ce s-a discutat în urma vizitei secretarului de stat, cred că problema pusă pe tapet de Minister, se va duce la îndeplinire, chiar dacă să zicem că noi mai avem la nivel local nişte discuţii, nu. Şi atunci ca să putem rezolva, am propus Sindicatului Medicilor să ne deplasăm la Bucureşti pentru a putea fi primiţi în audienţă şi se va trage linie, adică da, sau nu”, a spus Vasile Chiru, preşedinte BNS Botoşani.
Vizita medicilor şi sindicaliştilor a adus cu sine şi promisiuni din partea prefectului judeţului de a sprijini domeniul medical şi mai ales personalul care îşi desfăşoară activitatea în această ramură, în limita posibilităţilor.
Ei nu au aşteptat o rezolvare acum pe plan local. Am avut mai multe discuţii, chiar au căzut în partea tehnică a lucrurilor, între reprezentanţii medicilor şi sindicate şi sigur decizia finală va aparţine Ministerului. Noi vom face toate demersurile de care suntem capabili şi care ne stau în atribuţiuni legale. Nu vrem ca personalul medical să aibă de suferit, să fie restructurări de posture pentru că şi aşa nu sunt suficiente cadre medicale”, a afirmat şi Cristian Roman, prefectul judeţului Botoşani.