Şedinţă poetică de Consiliu Local la Botoşani – FOTOGALERIE

 

Aleşii locali s-au întrunit duminică dimineaţă într-o şedinţă festivă de Consiliu Local. Scopul acesteia a fost de a adopta hotărârile privind acordarea titlului de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani câştigătorului din acest an al Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” şi stabilirea cuantumului acestuia.

Fiind vorba de o întrunire specială, nici un consilier nu a avut vreo interpelare sau o obiecţie, iar ambele proiecte au fost adoptate cu unanimitate de voturi. Deşi este cunoscut faptul că poetul Ion Mircea, este premiantul din 2012, iar acesta a şi fost prezent în sală, totuşi, asemenea anilor precedenţi, nici de această dată în hotărâre nu au fost precizat numele celui căruia i se acordă distincţia întrucât ceremonia oficială de decernare a premiului va avea loc duminică seară într-un spectacol organizat la Teatrul Mihai Eminescu, unde poetul va fi răsplătit şi cu 10.000 de lei de către municipalitate, sumă asigurată printr-o sponsorizare de către SC Conrec SA.
„Prin această clădire paşii marelui poet au trecut”
Caracterul special al şedinţei a adunat în sala mare a Primăriei zeci de scriitori din Ucraina, Republica Moldova şi din mai toate colţurile României. Afluenţa deosebită a intelectualităţii române, care a făcut ca o mulţime de invitaţi să stea în picioare, a fost remarcată şi de edilul şef. „Ştim cu toţii că prin această clădire paşii marelui poet au trecut. Eminescu a lucrat în această clădire şi ne-am dorit ca manifestarea să o ţinem aici, în sala de şedinţe a Consiliului Local Botoşani”, a afirmat primarul Cătălin Flutur.El a urat „bun venit” oaspeţilor în numele Consiliului Local şi tuturor botoşănenilor. Preşedintele juriului de decernare a Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” a felicitat oficialităţile locale pentru organizarea fără întrerupere, timp de 21 de ani, a Zilelor Eminescu. „Vă mulţumesc pentru tot ceea ce faceţi pentru Eminescu şi pentru posteritatea lui. Mi se pare extraordinar faptul că dvs. v-aţi asumat această mare şi onorantă sarcină de a gestiona posteritatea lui Mihai Eminescu. Şi sunteţi singura instituţie care face asta de 21 de ani în mod consecvent, indiferent de schimbările de ordin politic, iar de doi ani faceţi ceva în plus, şi anume încercaţi să susţineţi extinderea acestei posterităţi dincolo de frontierele României, dar înăuntru frontierelor românităţii”, a afirmat profesorul universitar Mircea Martin (foto dreapta).
După şedinţa CL oaspeţii au depus coroane la bustul poetului din faţa teatrului care îi poartă numele, au vizitat o expoziţie de la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian”, după care s-au deplasat la Biserica Uspenia, locaş unde a fost botezat poetul nepereche. (S.B.)