Secetă, tractoare și TikTok în Botoșani

O școală din Botoșani pregătește viitori mecanici agricoli. Povestea lor e mai mișto decât crezi, dar și amenințările cu care se confruntă, mai mari decât ar trebui.

 

Uite un exemplu de cum arată succesul pentru Școala profesională „Gheorghe Burac” din comuna Vlăsinești, județul Botoșani. Marius Ivănescu are 19 ani și câștigă în jur de 5.000 de lei pe lună. Locuiește tot în Botoșani, comuna Hănești, și lucrează la o fermă din apropiere. A ales școala pentru că e aproape de casă și oricum era pasionat de tractoare; tatăl lui a fost tractorist, la fel și bunicul și străbunicul. „Când eram mic, mă uitam când trecea prin fața porții ditamai utilajul și mă gândeam «când o să conduc și eu un asemenea utilaj»?”

 

I-a plăcut la școală, și-a dat interesul în practică și, când a terminat, s-a angajat. „Văzându-mă patronul că sunt mai tânăr și mă descurc foarte bine, mi-a spus că a accesat un proiect de un milion jumătate de euro prin care aduce utilaje noi și dacă nu vreau să mă angajez la el”. Marius a zis da, iar acum e cel mai tânăr mecanic agricol din cei cinci care lucrează la fermă.

 

Recent, l-a sunat pe domnul Smîntînă, pentru că se gândește să-și continue studiile și voia să știe ce pași ar trebui să facă. Vrea să-și dea BAC-ul, apoi să dea la facultatea de agronomie și să devină inginer. „Având în societatea în care lucrez doi ingineri, mă uit că ei toată ziua se plimbă cu mașina și au salarii mai mari decât mine”, mi-a spus. „Am zis că uite, ei se plimbă cu mașina și eu sunt tânăr, nu pot să învăț ca să fiu și eu ca ei?”

 

Materialul integral pe DoR…