Se schimbă Codul Rutier: Șoferii care NU fac acest lucru vor putea fi sancționați

Șoferii vor putea fi sancționați dacă nu respectă o serie de reguli la oprirea și parcarea mașinilor.

 

Dacă nu acționează frâna de ajutor, adică, așa cum se spune frecvent, nu trag frâna de mână, nu opresc motorul sau nu lasă mașina “în viteză” atunci când se îndepărtează de ea, inclusiv când o parchează, șoferii vor putea fi sancționați de polițiști, potrivit unui proiect de ordonanță ce a fost adoptat joi de Guvern.

 

Mai exact, va fi sancționată „nerespectarea obligației de a acționa frâna de ajutor, de a opri funcționarea motorului și de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta”.

 

Cu alte cuvinte, scrie Avocatnet.ro, cei ce-și lasă mașina oprită sau parcată pe un drum vor trebui să se asigure că au tras frâna de mână, că i-au oprit motorul sau c-au lăsat-o “în viteză” când se îndepărtează de ea, altfel vor putea primi, pe lângă amendă, și trei puncte de penalizare. Constatarea acestei abateri se va face, cel mai probabil, atunci când o mașină neasigurată printr-una dintre metodele amintite se pune în mișcare nesupravegheată și produce pagube.

 

Potrivit Codului rutier, "se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de cel mult 5 minute. Peste aceasta durată, imobilizarea se consideră staționare". În plus, același act vorbește și de imobilizarea involuntară a vehiculelor (oprirea motorului sau alte defecțiuni tehnice), dar și despre imobilizarea dispusă de polițist, care reprezintă scoaterea mașinii în afara drumului și punerea ei în imposibilitate de mișcare, în cazul conducerii unui vehicul neînmatriculat sau neînregistrat, conducerea unui vehicul despre care exista date sau indicii că face obiectul unei fapte de natura penală etc.

 

Tot cu amendă și trei puncte de penalizare sunt acum sancționate, de exemplu, oprirea nejustificată sau circulația pe banda de urgență a autostrăzilor ori oprirea pe partea carosabilă a drumurilor expres sau europene, depășirea cu 21-30 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv sau pătrunderea într-o intersecție atunci când circulația în interiorul acesteia este blocată.

 

În plus, proiectul de OG stabilește sancționarea comportamentului agresiv și apariția unui nou prag de viteză pentru care se va aplica o perioadă majorată de suspendare a permisului auto.

 

Totodată, prin același proiect sunt stabilite datele de identificare ale șoferului ce trebuie transmise poliției de proprietarul mașinii și eliminarea posibilității de suprapunere a perioadelor de suspendare a permisului auto.

 

Atenție! Ca să se aplice, proiectul de OG trebuie publicat în Monitorul Oficial.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store