Pompierii au ajuns într-una din cele trei zile de furtuni la o casă bătrânească unde locuiau o mamă cu fiul ei adult. Aveau ordin să dispună evacuarea celor doi pentru a nu fi prinși de vâltoarea apelor. Au refuzat să plece din casă. Era munca lor de-o viață.
Astfel de drame au trăit în numai câteva zile o sumedenie de botoșăneni, de la sate mai ales, oameni care oricum cunoșteau gustul sărăciei.
Începând cu 28 iunie, zi nefastă pentru Botoșani pentru că în 2010 Dorohoiul a fost lovit tot pe 28, și până în 30 iunie a plouat cu găleata. La propriu. Apelurile la 112 au devenit constante, din toate colțurile județului lumea suna și cerea ajutor. Mii de familii fără curent electric, case inundate, drumuri înfundate.
Și totuși putea fi mai rău.
Comparativ cu ce s-a întâmplat la Brașov sau la Neamț.
La Botoșani, trei comisii formate din reprezentanți ai Prefecturii, ISU, Direcția Agricolă, Sistemul de Gospodărire al Apelor și Inspectoratul de Stat în Construcții au efectuat deja primele evaluări în comunele cele mai afectate.
I-au raportat direct prefectului.
„În nouă unități administrativ teritoriale din cele 43 afectate astăzi vor pleca patru comisii în teren pentru evaluări. Sperăm ca aceste evaluări să se producă în cel mai scurt timp, până mâine să avem niște evaluări valorice, pentru că până în acest moment avem estimări cantitative”,
Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani
Vijeliile au produs pagube în jumătate din primăriile botoșănene iar o situație estimativă arată cam așa:
- 92 de case
- 38 de anexe gospodărești
- 53 de poduri
- 269 podețe
- 6,2 k de drum județean
- 135 km drum comunal
- 229 km drum sătesc
- șanțuri dalate 1,2 km
- teren arabil 1.156 hectare
- 1.858 hectare pășuni și fânețe
„Situația se poate schimba după ce ajung comisiile noastre pe teren. Unitățile administrativ teritoriale cele mai afectate sunt Coșula, Copălău, Dângeni, Bălușeni, Trușești, Sulița, Blândești, Hănești și Lunca”,
Dan Șlincu, prefectul județului Botoșani
Centralizările privitoare la pagubele din județul Botoșani vor fi transmise către Ministerul Administrației și Internelor (MAI) care poate interveni cu sprijin financiar din fondul de solidaritate.