Pregătirile pentru anul electoral 2024 implică inclusiv reașezări politice și alianțe pentru întărirea formațiunilor care vor intra în luptă în cele patru runde de anul viitor.
Noile mișcări politice posibil să afecteze inclusiv plenul județean și modul în care este configurată majoritatea politică.
La alegerile din 2020 în Consiliul Județean Botoșani au intrat patru partide: PSD, PNL, ALDE și Pro România.
Ca număr de consilieri, componența este următoarea:
PSD – 15
PNL – 12
ALDE – 3
Pro România – 2.
ALDE a făcut deja alianță cu PNL, ceea ce înseamnă că trei voturi vor trece deja în tabăra liberală care ajunge astfel aproape la egalitate cu PSD care are 16 cu tot cu cel al președintelui care are acest drept, spre deosebire de primar.
Rămân cele două voturi de la Pro România pentru majoritatea politică necesară adoptării hotărârilor.
„Problemele probabil o să apară anul viitor, o să mai fie discuții și în general apar probleme când se împart banii la unități administartiv teritoriale. Acolo sunt discuțiile mai ample, dar în rest pe proiecte, oricum nu voi fi de acord să votez Nu doar de dragul de a face opoziție, asta e clar”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ
Rămâne de văzut în ce direcție (stânga sau dreapta) se vor îndrepta consilierii de la Pro România.
„E posibil să facă majoritatea și cu Pro România, într-adevăr, dar până la urmă, din câte am văzut în ultimii ani, inclusiv PNL-ul s-a abținut eventual la un vot. Nu au votat împotrivă pe proiecte”,
Bogdan Dăscălescu, vicepreședinte CJ
Regula generală în plenul județean ar fi fost ca în această structură să se facă administrație și politica să fie lăsată pe 2024. Care se apropie însă rapid.
Vicepreședintele CJ Botoșani, Bogdan Dăscălescu a fost recent numit lider al grupului PNL.
Anna Maria Rotaru, BT TV