SCRIE SCRIITORUL : Trompetiştii politici şi Eminescu

 

Veţi spune că Eminescu nu are nimic în comun cu hahalerele politici de astăzi şi că ar fi  fost persecutat doar de „miticii” din vremurile sale. Nu este chiar aşa, şi astăzi se mai găsesc trompetişti politici care încearcă să-i tulbure eternitatea marelui poet prin tot felul de vorbe sforăitoare. Nu cu mult timp în urmă Traian Băsescu a aruncat o piatră privind reîmpărţirea teritorială a ţării tulburând apele politice, atât în coaliţia de guvernare cât şi-n rândul opoziţiei.  Brusc,  sute de politicieni, conţopişti, analişti şi jurnalişti s-au aruncat după piatră să vadă de-i  contondentă şi dacă preşedintele are vreun interes ascuns în regionalizarea României. Şi dă-i şi înoată, nenicule! Acuzele au început să curgă cu duiumul, maghiarii l-au acuzat de-o încercare perversă de românizare a secuilor, iar cei din opoziţie i-au pus anatema de diversionist ordinar. Deocamdată lucrurile s-au potolit, se pare că preşedintele a făcut un pas în spate, dar sunt convins că nu peste mult timp regionalizarea va deveni iarăşi un subiect la ordinea zilei, indiferent cine va ajunge la putere, să nu uităm că primul care a vorbit despre o reîmpărţire teritorială a României pe opt judeţe a fost chiar dl. Adrian Năstase, asta se întâmpla pe la începutul anului 2004, numai că peste domnia sa între timp a dat amnezia. Deh, vizitele dese la DNA şi la Parchetul i-o fi produs şocul uitării!
Şi pe aceste meleaguri s-au iscat tot felul de discuţii privind regionalizarea, cum era şi firesc botoşănenii s-au simţit frustraţi când au auzit că vor trece sub conducerea Sucevei sau a Iaşului, aşa a început duelul orgoliilor, peste noapte s-au trezit tot felul de politrucii să-şi aducă aminte  că-s din viţă lui Eminescu şi să-l aşeze pe marele poet drept  scut de apărare împotriva regionalizării. Acum câteva zile liberalul Gheorghe Sorescu s-a gândit c-ar fi bine să-i dea o replică unui om politic sucevean amintindu-i acestuia că Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani. Dreptate avu, mai sunt şi oameni politici care nu ştiu acest lucru, numai că trompetistul nostru politic s-a trezit să-l invoce pe marele poet doar pentru o simplă răfuială politică, gest de altfel incalificabil pentru un tip care se dă şi intelectual, Gheorghe Sorescu n-a catadicsit în cei zece ani de când a păşit în politică să participe la vreo manifestare dedicată marelui poet. Şi apoi, Eminescu nu este doar al Botoşanilor, el este al întregii naţii, mai mult, aparţine universalităţii. I-aş  sugera d-lui liberal să-l citească şi pe jurnalistul Eminescu,  aşa poate va afla cât de mult i-a „iubit” poetul pe liberali, pe care-i considera „roşii”. Iaca, preşedintele lui de partid, Crin Antonescu, a reuşit după câţiva ani de luptă crâncenă să-i transleze pe liberali de pe dreapta pe stânga scenei politice, să-i aducă la… sorginte, cum se situau acum un secol şi jumătate.
Doamne, ce-i şi cu intuiţia geniilor! După cum ştim, dl. Gheorghe Sorescu pe când era mai tânăr a practicat luptele libere, mă tem ca nu cumva într-o bună zi să-i treacă prin cap să-i facă vreun tur de şold marelui poet şi să-l arunce în cine ştie ce partid sau partiduleţ.
Lucian ALECSA