Pentru situația de la Spitalul Județean „Mavromati” Botoșani, unde pacienții nu au avut la dispoziție o urnă mobilă pentru a-și exercita dreptul de vot la alegerile prezidențiale de ieri, nu își asumă nici un oficial botoșănean răspunderea.
Florin Țurcanu, președintele Partidului Național Liberal (PNL) Botoșani, declara imediat după afișarea rezultatelor de la exit-poll-uri că vina pentru lipsa de mobilizare de la Spitalul Județean aparține Prefecturii Botoșani.
„Greșeala este la Prefectură, prefectul a trimis o adresă către managerul spitalului și a solicitat doar numărul de bolnavi internați, punct. Nu au solicitat nimic în plus. Acesta trebuia să își ia toate măsurile legale ca să organizeze secții”, motiva aseară președintele PNL Botoșani.
Cu toate acestea, pus la curent cu declarația făcută de Florin Țurcanu la sediul Partidului Democrat Liberal (PDL) Botoșani cu o seară în urmă, prefectul județului, Costică Macaleți, a susținut un punct de vedere cu totul diferit.
„Pacienții nu au putut vota pentru că managerul spitalului nu s-a îngrijit să trimită întâmpinările și tabelul cu pacienții din spital la secția de votare unde a fost arondat spitalul. Noi am făcut același lucru, am avut aceleași scrisori și de la Penitenciar și de la celelalte secții ale Spitalului Județean. Cum se face că pacienții de acolo s-au prezentat, iar la spitalul Județean, nu? Nu este stipulat în reglementări că trebuia să facem secție în spital, acolo se merge cu urna mobilă. Aceasta a lipsit pentru că nu a existat o solicitare”, s-a apărat prefectul Botoșaniului.
În plus, acesta a adăugat că managerul Spitalului „Mavromati”, Corneliu Mihai, ar fi trebuit să anexeze și cererile de solicitare pentru urna de vot la secția unde a fost arondat, însă Prefectura nu a primit nici o solicitare în acest sens, motivând că nu se putea trimite o urnă mobilă pe bază de presupuneri, fără cereri scrise.
Și vicepreședintele Asociației Pro Democrația Botoșani, Vasile Chiru, sprijină spusele șefului Prefecturii.
„Am rămas surprins de declarația managerului Spitalului Județean, când a spus că trebuia să fie anunțat. Biroul Electoral Județean trebuia să se sesizeze. Pentru cei din oraș internați la Mavromati trebuia să existe o solicitare scrisă din partea persoanei respective, dacă era interesată să voteze, iar pentru ceilalți din județ, putea să existe o listă specială și, însoțiți de o comisie, oamenii ar fi putut să voteze. Nu s-a întâmplat acest lucru”, a declarat Vasile Chiru.
Acesta a mai spus că lumină în acest caz va face în cele din urmă BEJ Botoșani, după ce cazul va fi studiat de Biroul Electoral Central.
CITEȘTE:
Vot cu scandal penal şi ameninţări cu închisoarea, PSD Botoșani: Pacienţilor de la Mavromati li se refuză dreptul la vot