SCANDALOS : Sute de săteni trimişi de APIA la chioşc pentru rentă

 

Scene revoltătoare la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură. Săteni lăsaţi să stea la uşă, femei aşteptând în fund pe culoar şi, mai ales, oameni trimişi la un chioşc alăturat pentru a intra în posesia unor formulare. Şi toate acestea pentru doar câteva zeci sau, în cel mai bun caz, poate sute de euro.
chiosc
„Am trei zile de când umblu”
Se întâmplă la Botoşani, unde joi, oameni veniţi din mai toate colţurile judeţului, s-au strâns la sediul APIA pentru a-şi viza carnetele de rentier. Activitatea era până anul trecut apanajul Biroului Judeţean de Rentă Viageră, numai că acesta a trecut din februarie 2011 în cadrul APIA, astfel încât instituţia trebuie să îndeplinească acum şi atribuţiile fostului BJRV. Una dintre acestea o constituie şi amintita vizare a carnetelor în perioada 1 martie – 31 august. Angajati APIAEa este foarte importantă pentru săteni deoarece fără ştampila respectivă pot pierde banii de la stat pentru pământul arendat. Suma nu este una uriaşă, 100 de euro anual pentru un hectar înstrăinat şi 50 de euro pentru un hectar arendat, însă pentru oamenii de la ţară aceşti bani sunt importanţi. Aşa că la finele săptămânii precedente au început să se vină la APIA. „Până acum s-au dat banii prin poştă, acum îţi trebuie extras de cont, te duci înapoi în comună şi dacă ai cont este bine, dacă nu trebuie să îţi faci, m-am dus înapoi la Cordăreni şi am venit iar la Botoşani, am trei zile de când umblu, este greu pentru noi, pentru un om de la ţară este mai greu faţă de unul de la oraş”, a afirmat un cetăţean din comuna Cordăreni, care a înstrăinat 1,5 hectare de teren către stat.
Aşteptare după instruire
Încercarea de a-şi viza carnetele nu a fost însă tocmai una facilă pentru săteni. Mai întâi au fost ţinuţi la uşă zeci de minute. O femeie mai în vârstă, care nu a mai putut sta în picioare, s-a aşezat în fund pe holurile clădirii. Funcţionarii APIA susţineau însă că n-ar trebui să li se aducă reproşuri, din contră, ar trebui apreciaţi că nu au întrerupt vizarea carnetelor de rentă viageră. „Noi activitatea am preluat-o din mers”, motiva Ioan Serediuc, purtătorul de cuvânt al APIA. Totuşi, doi angajaţi ai agenţiei care se ocupă direct de ceea ce făceau înainte salariaţii BJRV au fost plecaţi la Bucureşti pentru instruire tocmai pe această temă.
APIA n-are „buget” de 60 de lei pentru copii
Aşteptarea oamenilor nu a luat însă sfârşit la birourile APIA. De aici ei erau trimişi la un chioşc din apropiere să îşi procure formularele necesare. Motivul? Instituţia nu are bani să dea câte un exemplar la fiecare solicitant. hol APIA„Propune tu să se dea buget la APIA pentru hârtie, păi de unde la 4.000 de beneficiari hârtii, îţi dai seama cât se adună? Dar nu este normal, ei plătesc”, i-a spus Ioan Serediuc reporterului Botoşăneanul.ro. Bani a făcut astfel patronul chioşcului care deţine şi copiator. 50 de bani copia la 4.000 de agricultori ies undeva la 2.000 de lei. Şi asta în condiţiile în care un top de hârtie cu 500 de coli costă în jur de 15 lei, ceea ce înseamnă că numai cu aproximativ 60 de lei APIA ar fi putut rezolva problema. „A venit un domn (de la APIA – n.r.) ieri dimineaţă (miercuri 2 martie - n.r.) şi mi-a adus formularul respectiv, dar din astea se găsesc şi pe internet, adică puteam să le caut şi singur”, ne-a spus angajatul de la chioşc care se ocupa de copierea documentelor.
Şi culmea, acest lucru se întâmplă după ce pe 4 martie APIA e emis un comunicat în care scrie negru pe alb: „la vizarea carnetului de  rentier, rentierii completează şi depun în perioada 1 martie-31august Anexele 1,3,4 şi 5 (anexa 5 se depune doar în cazul persoanelor pensionate pe caz de boală, gr.I sau II de invaliditate) după modelul pus la dispoziţie”. E pus la dispoziţie ce-i drept, dar la… un chioşc privat.
Gabriela ERDIC