”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE

La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

 

După ce a luat premiul pentru debut, era supărată că la ”seniori” n-a mai câștigat de mult o femeie

 

Este distincția care an de an revine unui poet debutant pentru volumul apărut în anul precedent desfășurării galei și care data aceasta a ajuns la Anastasia Gavrilovici.


Invitată să își ridice premiul, tânăra a avut pe scenă preocupări... sexiste. A trecut repede peste clasicele mulțumiri aduse gazdelor și organizatorilor întrucât avea o supărare.


Feministă convinsă, asemenea și tinerei care a șocat în 2018, când a vrut să protesteze poetic pentru nedreptățile la care ar fi supuse româncele în domeniul cultural, Anastasia și-a folosit mai tot timpul în care s-a aflat în fața spectatorilor pentru a-și exprima nemulțumirea pentru că femeile poet ar fi discriminate la acordarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opera Omnia, pentru întreaga carieră.


”Prea multe nu am de spus, am să citesc probabil cel mai scurt text din cartea aceasta ca să nu ne mai lungim foarte mult, dar nu pot să plec de pe scena asta fără să-mi exprim regretul pentru faptul că la Opera Omnia în anul ăsta nu este nici o poetă nominalizată și că din 2006, adică de 14 ani, premiul nu a fost acordat nici unei poete”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.

 

”Să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19”


În acele momente din sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor a început să se audă un murmur și chiar reproșuri de genul, ”nu are legătură cu evenimentul”.


”Mi se pare și scandalos și regretabil pentru faptul că avem foarte multe poete care merită această distincție și aș vrea să impulsionez în acest fel pe juriul de la Opera Omnia și pe cei care fac nominalizările să iasă puțin din mentalitatea asta anchilozată de secol 19, în care femeile nu au același... nu sunt la fel de vizibile”,


Anastasia Gavrilovici, câștigătoarea Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


Poetul Gellu Dorian, inițiatorul Premiilor Eminescu, i-a cerut din sală să pună capăt alocuțiunii și să citească poezia.


”O să și citesc, mulțumesc pentru răbdare”, i-a răspuns poeta.

 

”Prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”

 

Și a citit:


anastasia gavrilovici”În partea asta a orașului inima nu mai bate, ci tremură


Ne-a explicat în garsoniera ei întunecată de poetă noir


Tu nu ai spus nimic, doar ai zâmbit cum îi zâmbești unei balerine la sfârșitul dansului


Privind cum prin colanții albi încă îi zvâcnește piciorul metalic”.


Aceasta a fost poezia...


Face parte din volumul „Industria liniștirii adulților” apărut la Casa de Editură Max Blecher, în 2019, pentru care Anastasia Gavrilovici a primit Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.


3.500


lei a brut i s-a acordat poetei din fondurile Memorialului Ipotești – Centrul de Studii Mihai Eminescu.


Afirmațiile tinerei premiante au provocat ulterior mai multe ironii pe scenă, inclusiv că ar trebui să se creeze și premiul Eminescu – Opera Omnia pentru debut, ca să fie toată lumea mulțumită.


5


din cei 29 de câștigători ai Premiului Eminescu – Opera Omnia au fost femei: Ileana Mălăncioiu (1997), Ana Blandiana (1998), Constanța Buzea (2001), Angela Marinescu (2004) și Gabriela Melinescu (2006).


Anastasia Gavrilovici este născută în Suceava, dar trăiește în București. Când a fost chemată pe scenă ca să își ridice premiul, profesorul universitar și criticul Mircea A. Diaconu i-a urat: ”bine ai venit în infern!”.


 

 

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store